Élet-Stílus

Európa kulturális miniszterei tanácskoznak Budapesten

A franciaországi zavargások is rámutattak arra, hogy az európai integrációban nagyobb szerepet kell kapnia a kulturális tényezőnek – hangzott el a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című konferencián Budapesten, amelyre 16 kulturális miniszter, valamint értelmiségiek és művészek érkeztek.

A franciaországi zavargások nyomán újra kell fogalmazni a közös európai identitás fogalmát – mondta Y. Raj Isar, a Művészetek és Örökség Európai Fóruma (EFAH) elnöke a csütörtökön megnyílt nemzetközi kulturális konferencián a Parlamentben. A Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos tanácskozást, amelyre 16 kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeztek Budapestre az Európai Unió tagállamaiból – annak a törekvésnek a jegyében rendezték meg, hogy az európai integráció folyamatában nagyobb szerep jusson a kulturális tényezőnek.

Y. Raj Isar indiai származású, Franciaországban élő független kulturális szakértő kiemelte: bár a befogadó Európa az újra magára talált Európát is jelenti, a franciaországi események hatása minden társadalomban érezhető. Mint fogalmazott, oda kell figyelni az identitását kereső, lázadozó fiatalság hangjára. Az interaktív kulturális identitás megteremtését nevezte szükségesnek.

Bozóki András kulturális miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Európa határai nem állhatnak meg a 25-ök országhatárainál. Mint hangoztatta, nem mondhat csődöt a nyugat-európai integráció modellje, a befogadó Európa gondolatának győznie kell a széthúzás, a gyűlölködés felett.

Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter szerint az a legfontosabb feladat, hogy “felfedezzük a testvériséget”. A zavargásokkal kapcsolatban kijelentette: az erőszak nem legitim eszköz a demokráciában, az esélyegyenlőség követelése azonban igen; az összes ország előtt nyitva álló Európára van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik