Élet-Stílus

Intel: bemutatkozott a magyar médiacenter

Az Intel és az Ansys Informatika Kft. a mai napon mutatta be azt a magyarul tudó, Intel-architektúrára épülő HTPC (Home Theater Personal Computer) médiacentert, amely egy készülékben egyesíti a nappaliban megtalálható szórakoztatóelektronikai eszközök képességeit.

A szórakoztatóközpont alapját egy nagyteljesítményű, Intel-platformra épülő számítógép adja, amely Windows XP Home operációs rendszeren egy speciális, magyar nyelvű felhasználói felületet futtat. Ez az összeállítás képes átvenni több, a lakások nappaliját már hosszú idők óta foglaló műszaki eszköz funkcióját.

A csendes doboz mögött egy komplex hardver-szoftver és tartalomszolgáltató rendszer működik. A rendszer teljes mértékben hazai fejlesztésű, 30 százalékban nyílt forráskódú elemeket tartalmaz.

A gyártó szerint a készülék kezelőfelületét a lehető legegyszerűbbre tervezték annak érdekében, hogy a kisgyerekektől a nagymamákig a család minden tagja problémamentesen sajátíthassa el kezelését. Illetve mivel teljes funkcionalitású PC-ként is használható, nemcsak távirányítható, hanem a szokványos egérrel és billentyűzettel is beavatkozhatunk a működtetésébe.

A rendszer CD, DVD, tv, rádió és számítógép, hírszolgáltatással és műsorkatalógussal ötvözve. A házimozi-kedvelők természetesen megfelelő térhatású hangzásban is használhatják a multifunkciós médiacentert.

A rendszer bizonyos elemei és későbbi szolgáltatásai ugyan még felvetnek szerzői jogi és tartalmi kérdéseket, de technológiai szempontból mindenképpen érdekes, egyedi és újszerű megoldás.

Az egri fejlesztőcég rövid időn belül előfizetős megoldású tartalomszolgáltatással szeretné a készülék lehetőségeit a felhasználók felé kibővíteni.

A tervek szerint az új eszközzel hamarosan már a műszaki áruházak polcain is találkozhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik