Élet-Stílus

Ingyenes szabadalmak a Linux sikeréért

admin
admin

2005. 11. 17. 16:37

Elindult az Open Invention Network, azaz a Nyílt Találmányi Szövetség, amelyet a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony azért hozott létre, hogy közösen lépjenek fel a nyílt forráskód terjesztésére.

A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg, hogy azokat jogdíjmentesen kínálja – ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt. Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók, és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői.

Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen.

Az Open Invention Network hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux-piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.