Élet-Stílus

Batiz: nem tudni mennyi bevételt hoz a vakcina

Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mekkora hasznot hozhat az államnak a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag – pontosította az ügyben megjelent híreket csütörtökön a kormányszóvivő.

Batiz András elmondta, hogy egy ilyen becsléshez szükség lenne például annak ismeretére – de ennek még megállapodás hiányában senki sincs birtokában -, hogy milyen módon részesül majd a bevételből az állam és az oltóanyagot előállító magyarországi cég. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy nem egymillió, hanem ötezer ampulla készült el eddig.

A gyártók versenyfutásában Magyarország ténylegesen a mezőny legelején van – emelte ki ugyanakkor. Kijelentette: valóban sok ország kereste meg Magyarországot azzal, hogy vagy a technológiát, vagy az oltóanyagot megvásárolnák. Az utóbbi kategóriába elsősorban arab országok tartoznak, több tízmilliós igény látszik, a százmilliós ampulla iránti igény sem tekinthető túlzásnak – mondta Batiz András. India, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Oroszország inkább a technológiát vásárolná meg, saját gyáraiban, magának állítaná elő a szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik