Élet-Stílus

Új madárinfluenza-gócpontokra bukkantak négy országban

A madárinfluenza újabb fertőzési gócára bukkantak Romániában, Kínában, Tajvanon és Vietnamban. Japánban felkészülnek az esetleges járványkitörésre.

Madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak hétfőn a romániai Duna-deltában lévő Caraorman településen, a H5 típusú vírust négy csirkéből vett mintán mutatták ki – jelentette be a román mezőgazdasági minisztérium. Gheorghe Flutur agrárminiszter szerint négy csirkéből vett mintákból a bukaresti virológiai laboratórium ki tudta mutatni a H5 vírust, de csak a további vizsgálatok alapján lehet majd megállapítani, hogy az erősen fertőző H5N1-es változatról van-e szó.

Az egészségügyi hatóságok vesztegzár alá helyezték a falut, kötelezővé tették a baromfik elzárását, s még hétfőn hozzálátnak mintegy 1600-1700 szárnyas elpusztításához és elhamvasztásához. Az újabb fertőzéseket néhány nappal azután fedezték fel, hogy felszámolták az első madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltai Ceamurlia de Jos nevű településen. Flutur akkor úgy nyilatkozott: Ceamurlia községben teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat.

A madárinfluenza vírusának erősen fertőző, H7N3 típusát mutatták ki Tajvanon egy költöző madár ürülékében, és vizsgálják, hogy a vírus átterjedt-e a közeli baromfitelepekre – jelentette be a tajvani mezőgazdasági minisztérium. A H5N1 jelű vírushoz hasonlóan – amely eddig már több mint hatvan ember halálát okozta Ázsiában – a H7N3 jelű is képes embert megfertőzni – tette hozzá Huang Kuo-csing, a minisztérium állat-egészségügyi osztályának igazgatója. A szóban forgó mintát a sziget déli részén található Tajnan városban, egy mocsaras területen találták, de madártetem nem volt a közelében.

Tajvan is veszélyeztetett

Ez a második eset, hogy H7N3 jelű vírust mutatnak kik Tajvanon. Először Tajpej külterületén találtak ilyet áprilisban. A H5N1 jelű is előfordult már Tajvanon, de járványt nem okozott. A H5N2 jelű elterjedése miatt azonban több százezer madarat el kellett pusztítani a szigeten 2004-ben. A H7N3-ra először 1963-ban bukkantak nagy-britanniai pulykákban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) adatai szerint a legutóbbi előfordulások tavaly májusban és idén áprilisban voltak kanadai baromfikban. A WHO szerint a madárinfluenza-vírustörzsek közül csak a H5 és a H7 jelű erősen patogén.

Kínában újabb fertőzési hullám kezdődött

Újabb madárinfluenzás esetet észleltek Kínában is. Az elmúlt egy hónapban ez már a kilencedik gócpont. A legújabb esetre a kelet-kínai Anhuj tartomány Huajnan városában bukkantak – jelentette az állami televízió. A vírus típusa H5N1. Erről a helyről november 6-án jelentették először a betegség megjelenést, és azóta nyolcszáz baromfi pusztult ott el, de elővigyázatosságból három kilométeres körzetben elpusztítottak összesen 126 ezer baromfit.

A H5N1 jelű vírus végzett azzal a 20 éves nővel Indonéziában, aki a hét végén halt meg, ezt azonban még meg kell erősítenie egy hongkongi tesztnek – közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A betegségben múlt héten már meghalt egy 16 éves leány Indonéziában, de még ezt is meg kell erősítenie WHO egyik laboratóriumának. Mindkét haláleset Jakartában történt. A hongkongi laboratórium már öt olyan indonéziai halálestet erősített meg, amelyet a madárinfluenza okozott.

Vietnamban romlott a helyzet 

Két, gyaníthatóan madárinfluenzás betegre bukkantak Vietnamban, ahol kutatók a betegség vírusának új, az emlősökre is veszélyes változatát fedezték fel. A sajtó hétfői jelentése szerint egy diák, aki tojást evett, kivizsgálásra kórházba került, s ugyancsak vizsgálják egy tüdőgyulladásban elhunyt asszony szövetmintáit. A mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a H5N1 típusú vírust Vietnam 64 tartományából már tízben észlelték. A legújabb fertőzést Haiphong környékéről jelentették, ahol ezer csirke és kacsa pusztult el a múlt héten, négy farmon. Az elmúlt hónapban több mint 130 ezer baromfit irtottak ki Vietnamban a legújabb madárinfluenza-járvány miatt.

Japánban a kormány hétfőn bejelentette, hogy milyen intézkedésekkel készül arra az esetre, ha kitörne egy madárinfluenza-járvány. Eszerint szükségállapotot vezethetnének be, amelynek keretében bezárhatnak iskolákat, megtilthatnák a gyülekezést, és akár erővel is kórházba szállíthatnak fertőzött embereket. A kormány már most megkezdi a Tamiflu felvásárlását és raktározását. A hatóságok akkora mennyiséget kívánnak felhalmozni, amely 25 millió ember ellátására elég. Az egészségügyi minisztérium önálló központot hoz létre a betegség elleni küzdelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik