Élet-Stílus

Új madárinfluenza-gócpontokra bukkantak négy országban

admin
admin

2005. 11. 16. 16:31

A madárinfluenza újabb fertőzési gócára bukkantak Romániában, Kínában, Tajvanon és Vietnamban. Japánban felkészülnek az esetleges járványkitörésre.

Madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak hétfőn a romániai Duna-deltában lévő Caraorman településen, a H5 típusú vírust négy csirkéből vett mintán mutatták ki – jelentette be a román mezőgazdasági minisztérium. Gheorghe Flutur agrárminiszter szerint négy csirkéből vett mintákból a bukaresti virológiai laboratórium ki tudta mutatni a H5 vírust, de csak a további vizsgálatok alapján lehet majd megállapítani, hogy az erősen fertőző H5N1-es változatról van-e szó.

Az egészségügyi hatóságok vesztegzár alá helyezték a falut, kötelezővé tették a baromfik elzárását, s még hétfőn hozzálátnak mintegy 1600-1700 szárnyas elpusztításához és elhamvasztásához. Az újabb fertőzéseket néhány nappal azután fedezték fel, hogy felszámolták az első madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltai Ceamurlia de Jos nevű településen. Flutur akkor úgy nyilatkozott: Ceamurlia községben teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat.

A madárinfluenza vírusának erősen fertőző, H7N3 típusát mutatták ki Tajvanon egy költöző madár ürülékében, és vizsgálják, hogy a vírus átterjedt-e a közeli baromfitelepekre – jelentette be a tajvani mezőgazdasági minisztérium. A H5N1 jelű vírushoz hasonlóan – amely eddig már több mint hatvan ember halálát okozta Ázsiában – a H7N3 jelű is képes embert megfertőzni – tette hozzá Huang Kuo-csing, a minisztérium állat-egészségügyi osztályának igazgatója. A szóban forgó mintát a sziget déli részén található Tajnan városban, egy mocsaras területen találták, de madártetem nem volt a közelében.

Tajvan is veszélyeztetett

Ez a második eset, hogy H7N3 jelű vírust mutatnak kik Tajvanon. Először Tajpej külterületén találtak ilyet áprilisban. A H5N1 jelű is előfordult már Tajvanon, de járványt nem okozott. A H5N2 jelű elterjedése miatt azonban több százezer madarat el kellett pusztítani a szigeten 2004-ben. A H7N3-ra először 1963-ban bukkantak nagy-britanniai pulykákban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) adatai szerint a legutóbbi előfordulások tavaly májusban és idén áprilisban voltak kanadai baromfikban. A WHO szerint a madárinfluenza-vírustörzsek közül csak a H5 és a H7 jelű erősen patogén.

Kínában újabb fertőzési hullám kezdődött

Újabb madárinfluenzás esetet észleltek Kínában is. Az elmúlt egy hónapban ez már a kilencedik gócpont. A legújabb esetre a kelet-kínai Anhuj tartomány Huajnan városában bukkantak – jelentette az állami televízió. A vírus típusa H5N1. Erről a helyről november 6-án jelentették először a betegség megjelenést, és azóta nyolcszáz baromfi pusztult ott el, de elővigyázatosságból három kilométeres körzetben elpusztítottak összesen 126 ezer baromfit.

A H5N1 jelű vírus végzett azzal a 20 éves nővel Indonéziában, aki a hét végén halt meg, ezt azonban még meg kell erősítenie egy hongkongi tesztnek – közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A betegségben múlt héten már meghalt egy 16 éves leány Indonéziában, de még ezt is meg kell erősítenie WHO egyik laboratóriumának. Mindkét haláleset Jakartában történt. A hongkongi laboratórium már öt olyan indonéziai halálestet erősített meg, amelyet a madárinfluenza okozott.

Vietnamban romlott a helyzet 

Két, gyaníthatóan madárinfluenzás betegre bukkantak Vietnamban, ahol kutatók a betegség vírusának új, az emlősökre is veszélyes változatát fedezték fel. A sajtó hétfői jelentése szerint egy diák, aki tojást evett, kivizsgálásra kórházba került, s ugyancsak vizsgálják egy tüdőgyulladásban elhunyt asszony szövetmintáit. A mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a H5N1 típusú vírust Vietnam 64 tartományából már tízben észlelték. A legújabb fertőzést Haiphong környékéről jelentették, ahol ezer csirke és kacsa pusztult el a múlt héten, négy farmon. Az elmúlt hónapban több mint 130 ezer baromfit irtottak ki Vietnamban a legújabb madárinfluenza-járvány miatt.

Japánban a kormány hétfőn bejelentette, hogy milyen intézkedésekkel készül arra az esetre, ha kitörne egy madárinfluenza-járvány. Eszerint szükségállapotot vezethetnének be, amelynek keretében bezárhatnak iskolákat, megtilthatnák a gyülekezést, és akár erővel is kórházba szállíthatnak fertőzött embereket. A kormány már most megkezdi a Tamiflu felvásárlását és raktározását. A hatóságok akkora mennyiséget kívánnak felhalmozni, amely 25 millió ember ellátására elég. Az egészségügyi minisztérium önálló központot hoz létre a betegség elleni küzdelemre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.