Élet-Stílus

Gates szuperszámítógépet ígér mindenkinek

Bill Gates a Supercomputing 2005-ön tartott beszédében egy új típusú szerverplatform kereteit körvonalazta.

A Microsoft-vezér beszédével egy időben jelent meg a Windows Compute Cluster Server 2003 második bétája, amely a korábbi első béta után szélesebb tesztelői réteg részére válik elérhetővé.

Gates szerint napjainkban egyre több területen mutatkozik igény a nagy teljesítményű rendszerek iránt, és a Microsoft ennek az elvárásnak igyekszik majd megfelelni a jövőben a fejlesztéseivel. Elmondta azt is, hogy mintegy öt éve dolgoznak a társaság speciális részlegében – a High Performance Computing csoportban – az új platformon.

Az ígéretek szerint a Compute Cluster Server 2003 végleges változata 64 bites rendszerekre készül, és mindazon hardvereken elfut, amelyeket elődje, a Windows Server 2003 SP1 is támogat.

Gates szerint egyre alacsonyabb áron lehet majd előállítani a szuperszámítógépeket, és így egyre többen férhetnek hozzá ezen gyors és hatékony eszközökhöz mindennapjaikban is.
A felvázolt jövőkép szerint a méreteikben is csökkenő eszközök hamarosan 10 000 dolláros ár alatt is elérhetők lesznek, s így akár a munkahelyeken, akár az iskolákban is általánosan használható munkaeszközzé válhatnak. Így a mindennapokban is használható szuperszámítógépek hatékonyan segíthetik az oktatást és a kutatást egyaránt.

A kutatás területén különösen fontosnak nevezte az egymásra épülő, egymással adatokat megosztó rendszerek hálózatát, hiszen így speciális területek kutatói nagyobb hatékonysággal végezhetnek speciális részfeladatokat egy nagyobb projekt keretében is. Az eredmények összegzése is lényegesen könnyebbé válik a speciális „cluster” rendszerek segítségével.

Gates kiemelte a Windows Compute Cluster Server 2003 speciális lehetőségeit is előadásában, de megemlítette azt is, hogy a szuperszámítógépek általánossá válása új biztonsági kihívások elé állítja a szakembereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik