Élet-Stílus

Analóg helyett digitális műsorszórás legkésőbb 2012-től

A digitális műsorszórásra történő átállásról fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament szerdán. Magyarország 2012-re tervezi a földi analóg sugárzás leállítását - tájékoztat az Európai Parlament sajtószolgálata.

Az EP által elfogadott állásfoglalás szerint a digitális műsorszórásra történő áttérés számos előnnyel jár majd. Az átállás a fogyasztók számára jobb kép- és hangminőséget, jobb vételi lehetőségeket, több televíziós és rádiócsatornát, kiterjedtebb információs szolgáltatásokat jelent. A váltás a szöveg szerint jótékony hatással lesz a piaci versenyre és a kutatás-fejlesztésre is.

A képviselők ugyanakkor azt is szeretnék, hogy ne szélesedjen a társadalmi rétegek közötti „digitális szakadék”, ezért ösztönöznék a tagállamokat: támogassák a lehetőségekhez nehezen hozzáférő polgáraikat. Az analóg földi sugárzás kikapcsolására az uniós tagállamok különböző határidőket vállaltak. Ausztria, Finnország, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország legkésőbb 2010-ben, Belgium (Flandria), Görögország, Magyarország, Nagy-Britannia, Szlovákia, Szlovénia 2012-ben szünteti meg az analóg sugárzását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik