Élet-Stílus

Webtechnológiát kutat a Nokia

admin
admin

2005. 11. 14. 15:55

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma) és a Nokia Research Center a mobil-számítógépes és kommunikációs csúcstechnológiák kifejlesztését célzó kutatási együttműködést indított be.

A CSAIL és a Nokia új kutatóbázist hoz létre az MIT campus közelében. A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobilszámítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

A Nokia Research Center Cambridge tevékenységének alapja egy olyan jövőelképzelés, mely szerint a kisméretű kézi készülékek, például mobiltelefonok, az információ, a szolgáltatások, a perifériák, az érzékelők, és más berendezések „ökoszisztémájának” részévé válnak. A kutatások a más képességek mellett beszédet felismerő, új felhasználói felületeket vizsgálnak meg, áttekintik az új mobil számítógépes platformokat, többek között az alacsonyabb energiaigényű hardverplatformokat és a vezeték nélküli kommunikációt, valamint új szoftverarchitektúrákat dolgoznak ki.

A kutatók az információkezelés újfajta módszereivel is foglalkoznak: a szemantikus webtechnológiák – azaz a részben a CSAIL és a Nokia kutatóközpontjában kifejlesztett jelenlegi világháló kiterjesztései – révén a készülékek egyszerűbben és automatikusan felismerik az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat, adatokat és szolgáltatásokat.

A közös projektekben a közös ügyvezető bizottság irányításával körülbelül húsz MIT- és ugyanennyi Nokia-kutató vesz részt.

„Teljesen újfajta együttműködésről van szó mind az MIT, mind a Nokia számára – mondta Prof. Rodney Brooks, a CSAIL igazgatója. – A legtöbb, egyetem és iparág közötti együttműködésben a kutatók gyakran a világ két ellentétes felén a saját ritmusukban dolgoznak. Ezzel szemben a Nokiával létrehozott közös laboratóriumban egymással fizikai közelségben dolgozó tudósok dinamikus csoportja tevékenykedik majd egy nyitott, kreatív, és dinamikus környezetben.”

Az új együttműködés azon a szoros kapcsolaton alapul, amely az MIT és a Nokia korábbi közös munkái során alakult ki. A Nokia legutóbb alapító tagként jelent meg az MIT Oxygen Alliance szervezetében. A 150 CSAIL-kutató részvételével elindított kutatási projekt az emberek igényeire próbál választ adni, egy merőben új számítógépfajta kialakításával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.