Élet-Stílus

Webtechnológiát kutat a Nokia

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma) és a Nokia Research Center a mobil-számítógépes és kommunikációs csúcstechnológiák kifejlesztését célzó kutatási együttműködést indított be.

A CSAIL és a Nokia új kutatóbázist hoz létre az MIT campus közelében. A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobilszámítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

A Nokia Research Center Cambridge tevékenységének alapja egy olyan jövőelképzelés, mely szerint a kisméretű kézi készülékek, például mobiltelefonok, az információ, a szolgáltatások, a perifériák, az érzékelők, és más berendezések „ökoszisztémájának” részévé válnak. A kutatások a más képességek mellett beszédet felismerő, új felhasználói felületeket vizsgálnak meg, áttekintik az új mobil számítógépes platformokat, többek között az alacsonyabb energiaigényű hardverplatformokat és a vezeték nélküli kommunikációt, valamint új szoftverarchitektúrákat dolgoznak ki.

A kutatók az információkezelés újfajta módszereivel is foglalkoznak: a szemantikus webtechnológiák – azaz a részben a CSAIL és a Nokia kutatóközpontjában kifejlesztett jelenlegi világháló kiterjesztései – révén a készülékek egyszerűbben és automatikusan felismerik az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat, adatokat és szolgáltatásokat.

A közös projektekben a közös ügyvezető bizottság irányításával körülbelül húsz MIT- és ugyanennyi Nokia-kutató vesz részt.

„Teljesen újfajta együttműködésről van szó mind az MIT, mind a Nokia számára – mondta Prof. Rodney Brooks, a CSAIL igazgatója. – A legtöbb, egyetem és iparág közötti együttműködésben a kutatók gyakran a világ két ellentétes felén a saját ritmusukban dolgoznak. Ezzel szemben a Nokiával létrehozott közös laboratóriumban egymással fizikai közelségben dolgozó tudósok dinamikus csoportja tevékenykedik majd egy nyitott, kreatív, és dinamikus környezetben.”

Az új együttműködés azon a szoros kapcsolaton alapul, amely az MIT és a Nokia korábbi közös munkái során alakult ki. A Nokia legutóbb alapító tagként jelent meg az MIT Oxygen Alliance szervezetében. A 150 CSAIL-kutató részvételével elindított kutatási projekt az emberek igényeire próbál választ adni, egy merőben új számítógépfajta kialakításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik