Élet-Stílus

Lezárták a Sió-csatornát

A Balaton vízállása a siófoki vízmérce szerint jelenleg 102 centiméter, és ezért lezárták a zsilipet a Sió-csatornán – közölte Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője az MTI-vel hétfőn.

Az eredeti tervek szerint a zsilipet december elsején zárták volna le, akkor, amikor a Balaton vízszintje száz centiméterre csökken. Az utóbbi hetek csapadékszegény időjárása miatt azonban „óvatosságból” a megjelölt határidő előtt, s két centiméternyi tartalékot hagyva, vasárnap este lezárták a zsilipet.

A vízügyi szakember emlékeztetett rá, hogy a zsilipet öt év után, szeptember elsején nyitották meg. A tó vizét akkor két hétig eresztették le, majd a hónap végén, tekintettel a változatlanul magas, 110 centiméteres vízállásra (ez 358 centiméteres átlagos vízmélységet jelentett) ismét megnyitották a zsilipet, s azóta folyamatosan csökkentették a Balaton vízszintjét. Ez idő alatt 59 millió köbméter vizet eresztettek le a Balatonból.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a vízleeresztés szükségességét azzal indokolta, hogy a beavatkozás nélkül a következő hónapokban várható további természetes vízszintemelkedés a déli partszakaszon az alacsonyabban fekvő települések elöntéséhez vezethetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik