Élet-Stílus

Kottákat digitalizál az IBM

Hároméves, negyvenmillió forint értékű adományprogram keretében az IBM Magyarország megoldja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár digitalizált zenei dokumentumainak kezelését.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar, és Kottatár Kht. (NFZ) keretei között működő Nemzeti Kottatár 1923-ban alakult, és állományában mintegy százezer önállóan kölcsönözhető kotta található. A kották a könyvtári könyvekhez hasonlóan névleges díjért kölcsönözhetők. A kölcsönzés, a mindennapos használat, a kották el- és visszaküldése erősen igénybe veszi, sokszor tönkreteszi az eredeti példányokat, melyek között régi, XX. század eleji, forrásértékű dokumentumok, első kiadású partitúrák is találhatók.

A kották digitalizálása nemcsak a kottatár állományát óvja meg, de arra is lehetőséget teremt, hogy a partitúrák egyszerűen és gyorsan, helytől és időtől függetlenül elérhetők legyenek. A távlati tervekben egyes, szerzői jogvédelem alá már nem eső, illetve az egyetemes, klasszikus kultúra részét képező kották internetes elérésének megvalósítása is szerepel. A már jelenleg is számítógépes feldolgozású katalógust az érintettek részére az interneten is közzé fogják tenni.

A digitális Nemzeti Kottatár létrehozásához szükséges elektronikus dokumentum-menedzsment szoftvereket, a digitalizált kottákat tároló hardvereket és a projekt levezényléséhez szükséges tanácsadói és oktatási szolgáltatásokat az IBM Magyarország biztosítja. A projekt tervezett időtartama 3 év, piaci értéke mintegy negyvenmillió forint, amelyet az IBM adományként biztosít.

A technológiai háttér

A feladat megoldásához az NFZ vezetése első lépésben kettő, egyenként két-két darab, 3,4 GHz-es Intel Xeon processzoros IBM xSeries 346 kiszolgálógépeket választott, 2-2 gigabájt memóriával, egy, a redundáns táplálást és szükségáramforrást biztosító rackszekrényben. Szerverenként 73 GB rendszerdiszk, ezenkívül 1,2 TB külső storage kapacitás áll rendelkezésre. Az adatbiztonság maximalizálása érdekében dupla biztosítást alkalmaznak: a teljes állományt egy IBM Ultrium szalagos mentőeszközre is archiválják. A mentést az IBM Tivoli szoftvere segítségével oldják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik