Élet-Stílus

A világ első ökovárosát építik Kínában

Brit mérnökök és szakértők segédkeznek a világ első ökovárosának, önfenntartó településének a létrehozásában. A hír érdekessége, hogy a város nem Angliában lesz, hanem Kínában.

Egy brit mérnöki tanácsadó cég, az Arup várhatóan ezen a héten írja alá a megállapodást egy különleges projektről kínai partnerével – erről adott hírt a neves brit hetilap, a The Observer. A britek ökovárosok tervezését és megépítését vállalnák magukra az ázsiai országban.

A hír olyannyira igaz, hogy tulajdonképpen nem is újdonság, hiszen az Arup már idén augusztusban bejelentette, egy ilyen szerződés megkötését, igaz, az egyelőre csak egyetlen városra, Dongtanra vonatkozott. Ugyanakkor aktualitást ad a beruházásnak az, hogy Hu Csin-Tao (Hu Jintao) kínai elnök hamarosan találkozik Tony Blair brit miniszterelnökkel. Valószínűleg ezért most kapta fel a sajtó az értesülést, amelyről korábban nem érkeztek terjedelmes hírek.

Ökovárosok sora épülhet Kínában

A londoni székhelyű Arup tanácsadó cég önfenntartó városokat, városközpontokat hozna létre Kínában. Nem is egy ilyet terveznek, de Dongtan lesz az első közülük. Ezeknek a centrumoknak a mérete egyébként elérheti a nyugati fővárosok nagyságát is – adta hírül a brit hetilap.

Az Arup első megállapodása – mint már említettük – a Sanghaj melletti „urbanisztikai központ”, Dongtan lesz. Az efféle ökovárosok lehetnek szakértők szerint azok a prototípusok, amelyek megoldást kínálnak a túlzsúfolt, túlnépesedett, környezetszennyezés által sújtott települések „kiváltására”. Ezek az új városok a befektetők számára is vonzók lehetnek, hiszen a kínai gazdaság rendkívüli konjunktúrát él át, vagyis elképesztően dinamikusan fejlődik.

Az Arup újabb megállapodását valószínűleg Londonban kötik meg a brit miniszterelnök rezidenciáján, amikor odaérkezik a kínai elnök is. Pekinget egyébként a félig-meddig állami tulajdonban lévő Shanghai Industrial Investment Company (Sanghaji Ipari Befektetési Társaság, SIIC) képviseli majd az Aruppal való szerződés aláírásakor.

A Dongtan fejlesztési program egy akkora város felépítését célozza meg, mint amekkora a mai Manhattan (ez New York központja) háromnegyede. A világ első ökovárosa a tervek szerint 2040-re készül el (ha egyáltalán egy város valaha is „kész” lehet.) Az első ütemben – 2010-ig, vagyis a sanghaji expó megrendezéséig – egyébként ötvenezren költözhetnének majd ide. A távlati elképzelések szerint még négy ilyen ökovárost építenek Kínában, amelyek pontos helyét azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Mi is az az ökováros?

De mi is a lényege egy ilyen ökovárosnak? Elsősorban az alacsony szintű energiafelhasználás, az előre megtervezett városfejlesztés, a hulladékkezelés prioritása, továbbá az élhető városi terek kialakítása. Az Arup szerint a szénkibocsátás, pontosabban a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása a legfőbb cél.

Az Arup tanácsadóként, konzultánsként és stratégiai partnerként részt vesz majd a város megtervezésében, a fenntartható energiaforrások kialakításában, a gazdasági tervezésben, a megújuló energiaforrások megtalálásában, kiépítésében, a hulladék- és szennyvízkezelés problémáinak megoldásában. Ráadásul még az infrastrukturális és a szociális problémákkal is foglalkozni fog a brit cég.

Dongtan egyébként stratégiai ponton fekszik: nagyon közel van a dinamikusan fejlődő Sanghaj városához, s Kína harmadik legnagyobb szigetén található, a Jangce folyó torkolatánál. Jelenleg mezőgazdasági célokra hasznosítják az itteni földeket.

Az ideköltözők munkahelyeket és pihenőhelyeket egyaránt találhatnak majd. A jövendő kínai városok mintaképét szeretné itt létrehozni a brit cég – saját közleménye szerint. Mindez Kelet-Európában kissé bizarrnak hat, Dunaújváros, Eisenhüttenstadt (egykori NDK) és Nowa Huta (Lengyelország) láttán, de Kínában éppen az ilyen, a szocializmus idején felfejlesztett iparvárosokhoz képesti megújulásról lehet szó, vagyis éppenhogy nem az emberek betonsilókba való bepréseléséről.

A kínai kormányzat máris építi egyébként az út- és hídhálózatot, amely Dongtant a következő években majd összekapcsolja a szárazfölddel. Az utak magas színvonalon épülnek – és ezt nem a kínaiak, hanem a britek állítják máris. Sőt, Peter Head szerint az egész világot tekintve is figyelemre méltó, hogy egy kormány olyan várost akar létrehozni, amely az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának csökkentését célozza, vagyis reagál a klímaváltozás kihívásaira, és tisztább energiával akarja ellátni az urbanisztikai centrum lakóit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik