Élet-Stílus

A tüdőgyulladás védőoltása megelőzheti a madárinfluenzát

A tüdőgyulladás elleni védőoltás alkalmas lehet a madár- és emberi influenza géncseréjéből kialakuló, új típusú influenza megelőzésére - állítja dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa.

Közel 100 féle tüdőgyulladást okozó baktérium létezik – mondta az MTI-nek a virológus, aki szerint az új influenza megelőzésének egyik lehetősége az, ha a veszélyeztetett emberek – az idősek és egyes betegségcsoportban szenvedők – tüdőgyulladás elleni védőoltást kapnak. Ez akár a felére is csökkentheti a járvány áldozatainak számát.

A védőoltás többféle baktérium ellen véd. Az oltóanyagot Maurice Hillemann amerikai kutató vezetésével fejlesztették ki az 1970-es években, és a mintegy 80 féle baktérium közül annak a 23-nak az ellenanyagát képes megtermeltetni az emberi szervezetben, melyek a tüdőgyulladások döntő többségéért felelnek.

Ezt a betegséget főleg azok kaphatják el, akiknek a szervezete valamilyen okból legyengült: elmúltak 60 évesek vagy valamilyen krónikus bajban, például szív- és érrendszeri, légzőszervi-, máj- vagy cukorbetegségben szenvednek, alkoholisták, vagy esetleg immunrendszerük valami – lépirtás, daganat, rosszindulatú vérképző szervi betegségek – miatt legyengült. Ide sorolhatók azok is, akik idősek házában, vagy testi, szellemi sérültek otthonában élnek. Nekik feltétlenül indokolt ezt az oltóanyagot beadni.

A tüdőgyulladás megelőzését szolgáló oltóanyag a beadást követő két héten belül létrehozza a védettséget, és már akár 2 éves kortól is alkalmazható. A vakcina hatása 5-10 éven át fennmarad. Tehát már most lehet tenni egy lépést azért, hogy egy esetleges madárinfluenza világjárvány bekövetkeztével ne legyenek az emberek kiszolgáltatva a betegségnek – fejtette ki álláspontját dr. Berencsi György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik