Élet-Stílus

Már a Linuxot is féregvírus támadja

A vírusírók úgy látszik már betyárbecsület dolgában sem túl erősek, ezt indokolja az is, hogy mindezidáig igen kevés vírus célozta meg a nyílt forráskódú operációs rendszer esetleges hibáit.

A most megjelent Linux-féregről, mint igazi ritkaságról számoltak be a sans.org oldalain.

A vírusírók úgy tűnik, már nem éreznek bűntudatot abban az esetben sem, ha nyílt forráskódú rendszereket támadó vírust szabadítanak a világra. A mostani Linux-féreg egy XML-PHP hibát céloz meg. A szakértők szerint ugyan ez a vírus nem a legveszedelmesebbek közül való, de azzal, hogy megpróbál távoli hozzáférést engedélyezni a géphez, épp elég kellemetlenséget okozhat a felhasználóknak.

A figyelemre méltó ritkaság azért is lepte meg a biztonsági szakembereket, mert mindeddig a vírusok alkotói nem használták ki a Linux-rendszerek sérülékenységét, a sokszor támadott Windows-rendszerekkel szemben, amelyek a crackerek kedvenc gyakorlótereként szolgálnak évek óta.

Az alacsony szinten jelentkező vírusfertőzés is csak azokra a Linux-rendszerekre veszélyes, ahol a karbantartás hiányosságai miatt nem frissítettek folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik