Élet-Stílus

Magyar filmek Kalkuttában és Madridban

Kalkuttában az elmúlt tíz év magyar filmművészetéből láthatnak ízelítőt, Madridban a Hukklét, illetve Fliegauf Benedek és Kenyeres Bálint rövidfilmjeit nézhetik meg az érdeklődő mozisták.

India kulturális központjába, Kalkuttába tíz alkotás érkezik Magyarországról. A csütörtökön kezdődő 11. Kalkuttai Filmfesztiválra a legfrissebb filmekből és a közelmúlt alkotásaiból válogattak a szervezők. Az elmúlt évtized sokszínű magyar filmművészetéből Erdőss Pál Gyilkos kedv (1996), Salamon András Közel a szerelemhez (1999), Gulyás Gyula Fény hull arcodra (2001) és Makk Károly Egy hét Pesten és Budán (2003) című filmjei kaptak meghívást. Gulyás Gyula a fesztivál díszvendégeként vesz részt a filmbemutatókon. Az “Új mozi” elnevezésű programban Bergendy Péter, Groó Diana és Koltai Róbert legfrissebb munkáit tűzik műsorra. A kalkuttai fesztivál fő programjában, amely a nagyvilág filmgyártásának aktuális tendenciáit vonultatja fel, Janisch Attila, Gárdos Péter és Pejo Róbert Adrián legújabb alkotásai kaptak meghívást.

Madridban 15. alkalommal rendezik meg a Kísérleti filmek hetét. A rendezvény nyitó estéjén, pénteken díszelőadás keretében mutatják be Pálfi György Hukkle című, Európa Filmdíjas alkotását. A fesztivál versenyprogramjában Kenyeres Bálint Before Dawn és Fliegauf Benedek Pörgés című rövidfilmje kapott meghívást. A 13 perces Pörgés “rendhagyó kísérlet, egy kor extázis-élményének megörökítésére”. A külföldi közönség először Madridban találkozhat a Dealer alkotójának új rövidfilmjével – írta a Magyar Filmunió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik