Élet-Stílus

Emberölési kísérlet lehet a kidobott csirke

Ha emberi megbetegedés a következménye, akkor akár emberölési kísérletért vagy súlyos testi sértésért is felelősségre vonható lesz az, aki a madárinfluenza-járvány hazai kitörése után közterületen „hagyja el" fertőzött állatait – írja a Népszava. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF Rt.) a vírus miatti pániknak tulajdonítja, hogy egyre gyakrabban hívják őket elhullott madarakhoz.

Ha a járvány eljut Magyarországra, a közterületen madártetemeket elhelyezők cselekedete teljesen más elbírálás alá esik majd, mint például a határon védett madarakat átcsempészőké.  A Népszava információi szerint már az is hatósági eljárást vonhat maga után, ha valaki nem jelenti be madarai elhullását, vagy maga próbálja meg eltüntetni a dögöket. Ha pedig kiderül, hogy a szárnyas fertőzött volt, az illető még akkor is közveszély okozásáért felel, ha tényleges fertőzés nem is történt.

Barna Sándor, az FKF Rt. igazgatója elmondta: a madárinfluenza miatti pániknak tulajdoníthatóan rengeteg bejelentést kapnak elhullott állatokról, madarakról. A százas nagyságrendben begyűjtött állattetemeket megsemmisítik.

A közterület-felügyelet jogszabály-módosítást kezdeményez az elhullott állatok összegyűjtésén nyerészkedő vállalkozók ténykedése ellen. Barna szavai szerint, miközben több tízmillió forintot fordítanak az elhullott állatok összegyűjtésére, megsemmisítésére, igen sokat “buknak” az ügyön a nyerészkedő vállalkozók színre lépése miatt. A vállalkozók ugyanis a közterület-felügyeletnél olcsóbban vállalják az állattetemek elszállítását az adott kerületben, a begyűjtött állatokat pedig átadják a közterület-felügyeletnek megsemmisítésre. Így a felügyelet ahelyett, hogy pénzhez jutna, veszít ezen a dolgon – hangsúlyozta Barna Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik