Élet-Stílus

Továbbra is hódít a Firefox

A legújabb felmérések szerint egyre erősebb a verseny a böngészők között. Egyes elemzők szerint a Microsoft Explorere folyamatosan veszít népszerűségéből, így az alternatívok egyre több felhasználót szereznek meg a böngészők harcában.

Dávid és Góliát harcának látszik a Firefox 10 százalék feletti elterjedsége a Microsoft 85 százalék körüli részarányához képest. Mégis a Mozilla kitartó munkájának köszönhetően a Firefox egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a világon. Ugyan a Microsoft Internet Explorer lényeges előnyben van az alternatívokkal szemben, mégis úgy látszik a Firefox és az Opera terjedésével, szép lassan csökken a részaránya.

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a Firefox már elérte a 11,5 százalékos felhasználói részarányt. Ez a szám azért izgalmas, mert korábban egyetlen nyílt forráskódú böngésző sem volt képes ilyen eredményre.

Az elemzők azt is megállapították, hogy az amerikai internetezők 14,1 százalékban, míg az angolok mindössze csak 4,9 százaléka használja a Mozilla programját. Európa egyes országaiban a Firefox felhasználás akár 17-20 százalékot is kitesz.

A Mozilla sikere ellenére a Microsoft Internet Explorer még mindig 85,5 százalékos piaci részesedéssel uralja a hálót.

Böngésző csata

A legújabb kutatás azt is megállapítja, hogy a Firefox piaci részesedése 2005 áprilisa óta majdnem három százalékkal nőtt, ami a növekedés dinamikájának biztos jele. A meglepő növekedés javarészt a Microsoft felhasználók átállásából adódik, hiszen az alternativ böngészők szinte mindegyike növekedést tudott elérni az utóbbi hónapokban.

Sokan azért választották a Firefoxot, mivel az egyre több biztonsági problémával küzdő Internet Explorer nem volt képes a legújabb támadásoknak ellenállni, számos problémát okozva a felhasználóknak.

Az is tény, hogy az olyan új böngészők, mint például a most megjelent Flock szolgáltatásai a navigálást felhasználóbarát megoldásokkal szeretnék egyszerűbbé tenni, míg az Explorer viszonylag régen nem volt képes megújulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik