Élet-Stílus

Már a Holdat is pásztázhatjuk a NASA szoftverével

Az internetezők mostantól háromdimenziós virtuális sétákat tehetnek a Holdon, köszönhetően a NASA World Wind szoftverének, amelynek eredeti célja a Földről készült különböző műholdfelvételek bemutatása.

A számítógépes program legújabb bővítménye a Hold szinte bármely pontjára elrepíti a felhasználót a Clementine műhold kilencvenes években rögzített felvételei segítségével. A NASA programozói az Ames Kutatóközpontban eredetileg a Föld műhold felvételeinek a világhálóra való eljuttatására fejlesztették ki a szoftvert. A felhasználók részletes háromdimenziós képeket láthatnak a Föld felszínéről, domborzatáról és éghajlatáról. A Clementine 20 méteres felbontású képeivel most már a Holdon is barangolhatunk a World Wind által generált 3D-s interaktív környezetben.

A Clementine 1994-ben indult a Földről és két hónapos küldetése során nem kevesebb, mint 1,8 millió felvételt készített a holdfelszínről. A küldetés fő célja könnyűsúlyú képrögzítő eszközök és a hozzájuk kapcsolódó technikák űrbeli tesztelése volt, amit a Védelmi Minisztérium finanszírozott.

A szoftver nyílt forráskódú, tehát bárki ingyenesen letöltheti a World Wind 1.3 weboldaláról. Több terabájtnyi adathoz juthatunk így hozzá, melyek több évnyi megfigyelés eredménye: Az adatbázis annyira friss, hogy már a Katrina hurrikán adatai is megtalálhatók benne.

Nemrégiben a “Blue Marble, Next Generation Earth” nevű fejlesztéssel a programozók egy kilométerről 500 méterre növelték a felvételek felbontását, de egyes adatcsomagokkal a teljes bolygót végigpásztázhatjuk 15 méteres felbontással, míg az Egyesült Államok adatainál a felbontás 1 méteres, illetve több lakott területnél eléri a 0,33 métert is.

A program futtatásához 1 GHz órajelű processzorra, 256 MB RAM-ra, Windows 2000 vagy XP operációs rendszerre, 3D-s grafikus kártyára, természetesen kábeles vagy ADSL internetkapcsolatra és nem utolsósorban legalább 2 GB szabad merevlemez-kapacitásra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik