Élet-Stílus

Influenzajárvány-gyakorlatot tart az unió

Nagy-Britannia irányításával és 28 európai ország részvételével meglepetésszerű gyakorlatot tartanak még az idén, amelynek során azt mérik fel, hogyan képesek az adott országok szembeszállni egy esetlegesen embert sújtó világméretű influenza-járvánnyal.

A kétnapos gyakorlatot az év vége előtt megrendezik, de az egészségügyi hatóságokat nem értesítik előre az időpontjáról, hogy a gyakorlat a lehető legvalószerűbb körülmények között történjék. Megvizsgálják az ellenintézkedések, közöttük a vírus elleni gyógyszerek és védőoltások szerepét, leltárba veszik a járvány feltartóztatása érdekében hozott intézkedéseket és az Európai Bizottság feladatait egy esetleges világméretű járvány kitörése esetén.

John Simpson, a brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) rendkívüli helyzetekre való felkészüléssel foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese közölte, hogy az előkészületeket januárban kezdték meg, jóval azelőtt, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírust Ázsia után törökországi, romániai és horvátországi madarakban is azonosították.

John Simpson részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy a gyakorlat során valószínűleg egy Délkelet-Ázsiában megjelenő és Európára átterjedő, világméretű járványt okozó vírustörzs ellen kell fellépni. Simpson szerint jóval valószínűbb, hogy a világméretű járvány Ázsiában üti fel a fejét, mivel ott az emberek szorosabb közösségben élnek együtt állatokkal. Ebben az esetben Európának mintegy két hete lenne a felkészülésre.

A gyakorlatot nagy-britanniai központból irányítják. A HPA korábban szervezett hasonló jellegű gyakorlatokat, így például bioterrorista támadások ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik