Élet-Stílus

Spamküldőket perel a Microsoft

A cég beperelt egy zombi-hálózatokat működtető társaságot. A csoportosulás sokkal több PC-t használt fel szűrők kiiktatására - hogy aztán kéretlen e-mailekkel árasszák el világhálót - mint azt előzőleg gondolták volna.

A vállalat még augusztusban, polgári úton nyújtotta be a keresetet Washington állam legfelsőbb bíróságára a csoportosulás ellen. A Microsoft közleménye szerint ez az első olyan per, amely zombi-hálózatokhoz kapcsolódó illegális e-mail tevékenységet állít a középpontba. Az ügy érdekében a Microsoft a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (Federal Trade Commission, FTC) is szövetségre lépett. A szoftveróriás ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, az elkövetőket számítógépük IP-címe alapján azonosítják majd be.

A cég már korábban is perelt spammereket. 2004-ben nyolc spamküldéssel gyanúsítható csoport ellen kezdeményezett eljárást a CAN-SPAM szövetségi törvény megsértése miatt. Egy felügyelt kísérlet során a Microsoft egy kártékony program segítségével zombivá változtatott egy PC-t. A cég ezután nyomon követte, hogy mennyi spamet és kémszoftvert küld el a számítógép. Három hét után ötmillió különböző kapcsolaton keresztül 18 millió e-mailt küldött el a megfertőzött gép.

“Két-három hónapon belül azt is csatoljuk a keresethez, hogy kiknek származott az ügyből hasznuk” – mondta Tim Cartona Microsoft jogásza, az Internet Safety Enforcement Teamet vezetője.

Nem bocsátkozott részletekbe az érintett társaság kilétét illetően, ám azt megjegyezte, hogy a spammerek jókora hányada az Egyesült Államokból küldi a kéretlen levelek tömegét. A Microsoft úgy véli, a most keringő kéretlen üzenetek több mint a fele zombi hálózatokra vezethető vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik