Élet-Stílus

Az USA és Afrika készül a madárinfluenza megjelenésére

Több mint 7 milliárd dollárt kér a kongresszustól George Bush amerikai elnök egy esetleges madárinfluenza-járvány kitörésére való felkészülésre, és Afrika is kibővíti az ellenőrző hálózatot a járvány megelőzése céljából.

Az amerikai elnök, akit éles bírálatok értek a Katrina hurrikánra való felkészülés fogyatékosságai miatt, a Nemzeti Egészségügyi Intézetben vázolta fel a kormánya által tervezett intézkedéseket. Közölte, hogy összesen 7,1 milliárd dollárt kér a kongresszustól, amelyet oltásokra, gyógyszerekre és új vakcinák kifejlesztésére, valamint a hatóságok felkészülésére szánnának.

1,2 milliárd dollárt a kormány mintegy húszmillió adag vakcina beszerzésére fordít a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 variánsa ellen, egymilliárd dollárt további gyógyszerek felhalmozására, amelyek enyhítik a madárinfluenza tüneteinek súlyosságát, 2,8 milliárd dollárt új vakcinák kifejlesztésére szánnak a kialakuló új változatok ellen, 583 millió dollár pedig a szövetségi államok és a helyi hatóságok felkészítését segíti.

Az afrikai állategészségügyi szolgálatoknak a ruandai fővárosban, Kigaliban tartott értekezletén a résztvevők sürgették, hogy állítsák fel a madárinfluenza-figyelő hálózatot a járvány esetleges érkezésére való felkészülés jegyében. Az afrikai országok többsége már kiépítette a marhavész felszámolását célzó infrastruktúráját, amelyet most a madárinfluenza-fenyegetéshez kellene alkalmazni – hangzott el a konferencián.

Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) már többször figyelmeztetett, hogy Afrikát és a Közel-Keletet a madárinfluenza-járvány terjedésének veszélye fenyegeti, és az ellenőrizetlen járvány növelné egy emberre veszélyes új vírus megjelenésének kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik