Élet-Stílus

Indonézia érdeklődik a magyar oltóanyag iránt

Indonézia érdeklődést mutat a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni oltóanyag licencével kapcsolatban – írja a Bloomberg.

Indonézia külügyminisztere, Hassan Wirajuda azt nyilatkozta Jakartában, hogy az ország elnöke megbízta: vizsgálja meg, miként juthatna az egyre nagyobb gondokkal küzdő Indonézia a hatékonynak látszó oltóanyaghoz, avagy annak előállítási jogaihoz. A gyártási jogok megvásárlása is felmerült, mivel így az ország maga is előállíthatná a szükséges vakcinát.


Az oltóanyaggal kapcsolatos jogokat az állam és a heti 500 ezer vakcina előállítására képes Omninvest Kft. birtokolja. A pilisborosjenői telephellyel működő Omninvest egy ciprusi székhelyű cég többségi tulajdonában van. Magyarországon kizárólag az Omninvest Kft. rendelkezik engedéllyel arra, hogy humánvírus-vakcinákat állítson elő.

A jakartai kormány azért keres alternatív megoldásokat, mert a hatékony gyógyszer és vakcina igen kevés a piacon. Nemzetközi nyomásra a világ nagy gyógyszergyárai ugyan valószínűleg megkapják a Tamiflu gyártás jogát, mivel a gyógyszert gyártó Roche kapacitásait 2007-ig már lekötötték. A Tamiflu nem gyógyít vírusos megbetegedéseket, de gyors alkalmazása csökkentheti a tüneteket, miközben gyorsítja a betegség lezajlását.

A magyar oltóanyag előállítással kapcsolatban október 21-én jelentették be a kísérletek hatékonyságát. Rácz Jenő egészségügyi miniszter egy hete azt nyilatkozta, hogy a Magyarországon beoltottak vérében ellenanyagot mutattak ki, azaz pozitív eredményeket mutat a madárinfluenza elleni oltóanyag humánkísérlete. Az engedélyezési folyamat után márciusban megkezdődhet az oltóanyag gyártása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik