Élet-Stílus

Idős amatőrök táncolnak Pina Bausch művében

Koruk 58 és 77 év között mozog, grafikusként, tolmácsként, titkárnőként dolgoztak és békés nyugdíjas életre vártak, de öt éve szaténba burkolva vagy elegáns öltönyben végigtáncolják Európát Pina Bausch német koreográfus egyik művével.

“El sem tudtuk volna képzelni, mi vár ránk: három előadásra számítottunk, ám ezen a héten már az ötvenediket adtuk” – mesélte az 58 éves Jutta Geike Clermont-Ferrandban, ahol az együttes éppen fellépésre készült. Pina Bausch 2000-ben újította fel wuppertali táncszínházának 1978-ban bemutatott Kontakthof című koreográfiáját – ám az eredeti bemutatótól eltérve ezúttal idősebb, nem hivatásos táncosokkal, akiket apróhirdetések révén toborzott.

“Másnap megszólaltak a telefonok, és azóta is mindenhová hívnak bennünket” – meséli széles mosollyal az arcán Jutta Geike tolmácsnő, aki nemrég ment nyugdíjba. Azóta minden, egyenként három előadásból álló sorozat előtt a táncosok hat héten át próbálnak Wuppertalban, két-három alkalommal egy héten.

“Nincs szerződésünk, és a fellépésért nem kapunk sokat – magyarázza a 63 éves Peter Kemp. – Azonban annyira rajongunk Pina Bauschért, hogy ingyen is táncolnánk” – mondja ez a cowboyra emlékeztető, farmernadrágos hajdani szerelő.

A bemutató után öt évvel a kezdeti együttes legtöbb tagja még szerepel. “Csak négy-öten álltak le betegség miatt, egyvalaki pedig meghalt időközben” – magyarázza az 55 éves Josephine Ann Endicott, az 1978-as változat táncosnője. Ő tanította be a darabot az új társulatnak, és ő vezeti a próbákat meg az előadásokat.

A cselekmény: egy szürke falú bálteremben szőke, vörös és/vagy szürkehajú nők, mezítláb és szaténruhában csábítják vagy taszítják az öltönyös férfiakat, csaknem három órán át. Futnak, táncolnak, teli szájjal nevetnek, összeesnek és felemelkednek, szerelmet, gyűlöletet vagy bánatot fejeznek ki.

“Mi megéltük az életet, kevésbé játsszuk a szerepet, mint a fiatalok, hitelesebbek vagyunk náluk” – hangsúlyozza Heinz Meyer, egy 75 éves grafikus. “Sok fiatalt fellelkesít a darab, megköszönik nekünk, hogy megmutatjuk: az élet 40 év után is jelenthet valamit” – teszi hozzá Peter Kemp.

Órákon át próbálnak, de nem panaszkodnak. “Amikor fellépek a színpadra, olyan jól érzem magam, ez fiatalon tart, és a korom ellenére semmim se fáj” – mondja a 77 éves Thea Koch, a rövidre vágott, szürke hajú egykori titkárnő, az együttes legidősebb tagja.
“Kezdetben az előadások másnapján pokoli görcseim voltak, mára ez elmúlt, legfeljebb a térdeim rosszabbak, mint öt éve” – mondja Jutta Geik. Férje, a 63 éves Bernd az év eleje óta táncol vele a színen. “Semmi más nem tenne ilyen boldoggá. Szeretnénk még tíz évig együtt táncolni, de akkorra már valóban túl idősek leszünk” – sajnálkozik mosolyogva Heinz Meyer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik