Élet-Stílus

Fertőzésveszély miatt elmarad a budapesti madárkiállítás

Nem rendezhetik meg a madárkiállítást a budapesti Vajdahunyad várában november 4. és 6. között a szervezők, mert nem kaptak engedélyt.

Gyerkó Tibor elmondta: harmadik alkalommal rendeztek volna kiállítást Budapesten, amely egyben összevont országos bajnokság lett volna. Kanárik, egzotikus madarak, kis, közepes, és nagy papagájok tenyésztői állították volna ki kedvenceiket. Az idén is vártunk külföldről tenyésztőket, de a madárinfluenza miatt a nemzetközi kiállításról le kellett mondanunk, mert a határokon nem engednek sem behozni, sem kivinni madarakat – hangsúlyozta. Hozzátette: most már a Magyar Országos Díszmadár Kiállítást sem tudják megrendezni.

Batiz András kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján is kitért arra, hogy a főállatorvos kiegészítő járványvédelmi intézkedéseket hozott, amelyek közé tartozik, hogy nem lehet madárkiállítást tartani.

A szervező tudomása szerint Ausztriában és Olaszországban is betiltották az ilyen kiállításokat. Az is kérdéses, hogy a Hollandiában januárra tervezett világbajnokságot megrendezik-e. Mindenesetre a tenyésztők egyéves munkája ment veszendőbe azzal, hogy most nem lesz kiállítás és verseny – nyilatkozta Gyerkó Tibor. A szabályok ugyanis azt írják elő a madarak 95 százalékánál, hogy azok fiatalok és a verseny évében gyűrűzöttek legyen, tehát jövőre ezek már nem alkalmasak versenyeztetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik