Élet-Stílus

Másfél millió PC-t fertőzött meg három holland

A hatóságok szerint a három vádlott összesen mintegy másfél millió számítógépet fertőzött meg trójai vírusával az interneten keresztül, ami az eredetileg feltételezett mennyiség tizenötszöröse.

Az ügyben eljáró bredai bíróság a napokban egy hónappal meghosszabbította a 19 és 27 éves fővádlottak előzetes letartóztatását, míg a harmadik, 22 éves személy bizalmas, magánjellegű indokkal szabadon távozhatott. Mindhármukat két héttel ezelőtt fogták el, miután bizonyosságot nyert, hogy több mint 100 ezer személyi számítógép megfertőzésével vádolhatók. Az akcióban fontos szerepet vállalt az internetes bűncselekmények ellen küzdő Computer Emergency Response Team, amely több internetszolgáltatóval együttműködve akadt az elkövetők nyomára.

A Cnet cikke szerint az előzetes letartóztatásokat követően hamar kiderült, hogy az első becslések messze alulmaradtak a valós számokon. A belföldi és külföldi szolgáltatóktól beérkező adatok ugyanis nem 100 ezer, hanem több mint 1,5 millió fertőzésről tanúskodnak, amelyek közül mintegy 30 ezer történt az országhatárokon belül. “Ez egyértelműen fontos szerepet kap majd a tárgyalások során. Nem mindegy, hogy egyetlen ház, vagy egy egész utca ablakait törjük be” – jelentette ki Wim de Bruin, az ügyészi hivatal szóvivője. Hozzátette, hogy hamarosan újabb letartóztatásokat hajtanak végre, és egyelőre nem tűzték ki a tárgyalás megkezdésének időpontját.

A jelenleg ismert három elkövető a W32.Toxbot nevű trójaival hajtotta végre akcióit, amelyre a Symantec már márciusban felhívta a figyelmet. Nem kétséges, hogy az úgynevezett zombi PC-k ilyen hálózatával egy összehangolt DoS, azaz szolgálatmegtagadási támadás volt a céljuk, bár ezt még nem tisztázták. A hatóságok azt valószínűsítik, hogy reklám- és kémprogramokat telepítettek a fertőzött számítógépekre, illetve felajánlották szolgálataikat más csoportoknak. Ez jelentheti vírusok elkészítését, célzott adatlopást, és sok egyéb manővert.

Az idei évben egyre inkább körvonalazódni látszik a DoS-támadások elleni nemzetközi összefogás. Amerikai és angol kormányzati szervek már márciusban megállapodtak az összefogás részleteinek kidolgozásáról, míg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) májusban meghirdette az Operation Spam Zombies névre keresztelt kezdeményezést. Ez utóbbi célja, hogy határozott fellépésre bírják az internetszolgáltatókat, és ellehetetlenítsék a zombi PC-k tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik