Élet-Stílus

Magyar filmek a Cottbusi fesztiválon

Az elmúlt tizenöt év magyar filmterméséből mutat be válogatást Fókusz programjában a november 8-án kezdődő cottbusi Filmfesztivál - közölte a Magyar Filmunió.

A program középpontjában az 1989-es Fábri tanítványok, valamint a 2000-es Simó-osztály markáns egyéniségei állnak. A több mint negyven film között Enyedi Ildikó, Can Togay, Janisch Attila, Szász János, Monory Mész András, Pálfi György, Török Ferenc, Miklauzic Bence és Mundruczó Kornél alkotásait láthatja a németországi közönség. A két “markáns generáció” első játékfilmjei mellett rövidfilmeket, az 1989-es határnyitást feldolgozó dokumentumfilmeket és Bódy Gábor Pschyé-jét is bemutatják Cottbusban.

A fesztivál védnöke Konrád György író. A megnyitón a rendezvény tiszteletbeli elnöke, Szabó István Oscar-díjas filmrendező személyesen veszi át a fesztivál életműdíját. Az 1991-es alapítású mustra a kezdetektől rendkívüli figyelmet fordít a magyar filmre: az elmúlt tizenöt évben csaknem száz magyar alkotást vetítettek, amit huszonegy cottbusi díj “koronáz”.

Az idei versenyprogramban Mundruczó Kornél Johanna, Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! és Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája szerepel. A zsűribe Gryllus Dorka kapott meghívást.

A fesztivállal párhuzamos ConnectingCottbus című koprodukciós fórumon is Magyarország lesz a középpontban. Szó lesz a filmtörvényről, a nemzetközi filmfinanszírozás szakemberei Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című koprodukcióját tanulmányozzák. Gauder Áron, Keményffy Tamás, Pálfi György és Török Ferenc vadonatúj filmtervével szintén a rendezvényen ismerkedhetnek meg a leendő koproducerek – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik