Élet-Stílus

Négyezer éves műtárgy a Szépművészetiben

admin
admin

2005. 10. 22. 12:11

Egy 4000 éves varázsbottal gazdagodott a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye, a műtárgyat bemutató kiállítást pénteken nyitották meg. A műkincs 50 ezer euróba került, melyhez a kulturális tárca 20 ezerrel járult hozzá.

Különleges ritkasággal, egy 4000 éves varázsbottal gyarapodott a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye. Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára pénteken nyitotta meg az új szerzeményt bemutató kiállítást. Örömét fejezte ki, hogy egy ilyen különleges műtárgy beszerzésében tudtak segítséget nyújtani a múzeumnak. A műkincs 50 ezer euróba – 12,5 millió forintba – került, amelyből 20 ezret a minisztérium biztosított.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta: Hubai Péter egyiptológus talált rá a műtárgyra egy párizsi magánkereskedőnél, akitől aztán megvásárolták. Ilyen kvalitású műtárgy viszonylag kevés, úgy 50-60 darab lehet a világon. Az Egyiptomi Gyűjtemény ilyen léptékű gyarapítására 20 éve nem volt példa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.