Élet-Stílus

Nagybani gyermekkereskedelem Etiópiában

Az éhező Etiópiában évente mintegy húszezer gyereket adnak el potom pénzért emberkereskedőknek, akik aztán busás haszonnal prostituáltként, cselédként, munkásként vagy koldusként értékesítik őket - jelentette szerdán a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A nyomorgó családok akár tízéves gyerekeket is áruba bocsátanak. Az évi húszezer eladott gyerek kétharmadát ügynökök útján értékesítik – természetesen haszonrészesedésért -, a maradék egyharmad barátok, ismerősök segítségével kel el – mondta Alem Brook, az IOM etiópiai emberkereskedelem elleni csoportjának jogi szakértője.

“A családokat nem ritkán becsapják: az emberkereskedők pénzt ígérnek nekik, vagy azt, hogy taníttatni viszik a gyerekeket, akikért ezek után fejenként 1,2-2.40 dollárt (303-606 forint) fizetnek” – tájékoztatott újságírókat Alem Brook.

Az afrikai ország 71 millió lakójának legkevesebb 85 százaléka önellátást szolgáló mezőgazdaságból tengeti életét, s a lakosság több mint 45 százaléka nyomorban él. Az évi jövedelem átlagosan száz dollár (21 200 forint).

A HIV vírus és vele együtt az AIDS betegség továbbra is terjed és öl, így egyre több gyerek marad gondviselő nélkül, kiszolgáltatva az emberkereskedőknek. Az utóbbiak körében külön “szakma” a prostituáltak toborzása és külföldre juttatása. Az IOM helyi szakértői szerint a kelet-afrikai országból eddig legalább tízezer lányt és nőt csempésztek ki az országból, főként az Öböl menti államokba. Az emberkereskedők egy-egy prostituáltért átlagosan 840 dollárt (178 ezer forint) kapnak.

Az emberkereskedelem az egyik leggyorsabban terjedő bűncselekmény-fajta a világon, éves forgalmát úgy tízmilliárd dollárra becsülik. Tetten ért “művelői” akár húsz év börtönt is kaphatnak, de számukhoz képest elenyészően kevesen kerülnek az igazságszolgáltatás kezébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik