Élet-Stílus

Januárban Thaiföldön az oltóanyag

Thaiföldön jövő év elején megkezdik az emberek kísérleti beoltását a madárinfluenza H5N1 vírustörzse ellen.

A thaiföldi kormány megrendelésére Japánból az Osakai Egyetem várhatóan 30-100 adag között szállít az általa termelt oltóanyagból, amely az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott magvírus alapján készült. A küldeményt januárra várják, költsége 490 ezer dollár körül lesz a thaiföldi kormány számára, mondta egy illetékes kedden a Reuters hírügynökségnek.

A madárinfluenza vírustörzsei közül a H5N1 az, amely rendkívüli körülmények között embert is megfertőzhet. Ennek 2003 óta a 3,62 milliárd lakosú ázsiai földrészen közel hatvan halálos áldozata volt, közülük tizenkettő a 65 millió lakosú Thaiföldön. Thaiföld a világ harmadik számú baromfiexportőre volt, míg a madárinfluenza 2003-as megjelenése tönkre nem tette a termelést: több mint 60 millió szárnyast semmisítettek meg azóta, de galambok és verebek között mostanában is találnak fertőzést. A H5N1 vírustörzs e hónapban Délkelet-Európában is megjelent.

A szakemberek attól tartanak, hogy ha a madárinfluenza vírusa emberi influenzavírussal örökítőanyagot cserél, vagyis mutáción megy keresztül – ez legvalószínűbben sertések közvetítésével lehetséges -, akkor járvány törhet ki.

A holland Akzo Nobel vegyiművek kedden bejelentette, hogy emberi oltóanyagot fejleszt ki a H5N1 madárinfluenza vírustörzs ellen. Az első próbákat jövőre tervezi. A cég már forgalmaz állati oltóanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik