Élet-Stílus

Novemberig dönt a Hankook

Novemberig adott magának határidőt a dél-koreai Hankook gumigyártó óriáscég, hogy döntsön európai nagyberuházásának helyszínéről. A vezérigazgatója megerősítette ugyanakkor a vállalat szándékát, hogy 2007-ben autógumikat fog Európában gyártani.

A Hankook eredeti terve szerint mintegy fél milliárd eurós beruházással építene évi 5 millió darabos kapacitású autógumigyárat Kelet-Európában. Lehetséges helyszínként szóba jött Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország. Egy ideig Szlovákia tűnt a befutónak, de vita alakult ki a szlovák kormány és a cég között, a gyárnak nyújtandó támogatás nagyságáról.

Szlovákia még a nyáron jelezte: új javaslatot dolgoz ki azért, hogy mégis ott valósuljon meg a dél-koreai Hankook beruházása. Akkor egy magát megnevezni nem kívánó illetékes szerint csökkentek Szlovákia esélyei Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, de a Hankook is változtatni kívánt ajánlatán.

A cég idén választotta ki Szlovákiát közép-európai gyártótelepe színhelyéül – Léva mellett tervezte az üzemet -, de elállt ettől a tervétől, miután a pozsonyi vezetés elutasította a vállalat fejlesztési támogatásra vonatkozó igényét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik