Élet-Stílus

Az őszi fesztivál zenei csemegéi

A 2005-ös Budapesti Őszi Fesztivál izgalmas komolyzenei programokkal várja a nézősereget az előttünk álló héten is.

Október 17-én, hétfőn a Művészetek Palotájában a zene és a térbeliség viszonyát feszegeti Horváth Balázs legújabb műveivel. A Zeneakadémia hallgatójának mester-koncertjén a Magyar Rádió Szimfonokus Zenekarának művészein kívül fellép a Berán Kvartett, Rajk Judit, Csonka Gábor, Hargitai Géza István és Ács Péter.

18-án a klasszikus klarinét szerelemeseinek ígér csemegét a Rozmán Lajos koncert a Merlinben. A két éve elhunyt olasz mester, Luciano Berio előtt tiszteleg a művész.

19-én a Zeneakadélmián orgona-szaxofon impro-esten Bach és kortárs muzsikát dolgoz fel Fassang László és Vincent Lé Quang.

Két kortárs mestert is köszöntenek a fesztiválon 70. születésnapja alkalmából. A Somogyi Vonósnégyes Helmut Lachenmann előtt tiszteleg 20-án a Festetics Palotában. Arvo Pärt műveit 21-én a Városmajori Jézus Szíve Templomban hallhatják a Tallini Kamarazenekar és az Észt Filharmonikus Kamarakórus előadásában.

Az Ensemble Clarino három megszállott svájci klarinétos, akik mindent eljátszanak, amit hangszerükön lehetséges. 22-én az Óbudai Társaskörben Bach átiratokat párosítanak mai művekkel. Szintén 22-én a Nemzeti Filharmonikusok, az Amadinda Ütőegyüttes, és énekes szólisták adják elő Jeney Zoltán 15 éve készülő Halotti szertartás című művét a Nemzeti Hangversenyteremben.

Végül 23-án az Ensemble Modern a német zene két legendás alakja, Huber és Lachenmann darabjaival szerepel a Művészetek Palotájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik