Élet-Stílus

Ingyenes lesz a madárinfluenza elleni oltás

Ingyenes lesz Magyarországon a madárinfluenza elleni védőoltás, ha megjelenik a kór emberről emberre terjedő változata. Egyelőre azonban semmi nem indokolja a lakosság megelőző oltását – mondta Bujdosó László országos tiszti főorvos.

Az emberről emberre terjedő vírus akkor alakulhat ki, ha egy „átlagos” influenzában szenvedő beteg a madárinfluenzával is megfertőződik. Amennyiben ez a mutáció kialakul és terjedni kezd, elsőként az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek tagjai, az idősek, a krónikus betegek és a határállomásokon dolgozók kapják meg a védőoltást. Ezután kezdik meg a háziorvosok a lakosság beoltását.

A két influenza tünetei között csupán fokozati különbségek észlelhetők, a diagnózist mindenképpen orvos állítja fel. A világjárvány esetére kidolgozott terv még nem nyilvános, de a lakosságra vonatkozó rész várhatóan egy-két héten belül elérhető lesz az interneten – tájékoztatott Bujdosó.

A tiszti főorvos még korábban elmondta, hogy még egy világjárvány esetén sem kellene beoltania teljes magyar lakosságot, mintegy 3,5 millió ember beoltásával megakadályozható a vírus továbbterjedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik