Élet-Stílus

SMS-re fordították a Bibliát

A Bibliát már SMS szolgáltatás formájában is olvashatják a hívők. Az angol szlenghez hasonló formát egy ausztrál gyülekezet terjeszti immáron világszerte.

Nem vagyok bizonyos abban, hogy az angol nyelv védelmezői és a keresztény hívők egyetértenének azzal az ausztrál vallási tanítóval, aki kitalálta, hogy sms-nyelvre is le kell fordítani a Bibliát.

Az tény, hogy a modern kor kommunikációjában kialakulóban van egy igen furcsa, nyelvre csak elemeiben emlékeztető rövidítésekkel teletűzdelt valami, amit manapság igen sokan alkalmaznak sms, e-mail és chat használatkor. Ez a nyelvészeti rémálomnak tekinthető kommunikáció, nem csak angol nyelvterületen hódít. Sajnos a világ minden táján érezhetők a felgyorsult információcsere ilyesfajta helyesírásra és nyelvtanra nem sokat adó elfajulásai.

“In da Bginnin God cre8d da heavens & da earth” (“Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet” (Ter 1.1)) – kezdődik az új formába öntött Ószövetség. Az Ausztrál Biblia Szövetség elnöke, George Rodriguez szerint a használhatóság érdekében csak a szavak írásmódját változtatták meg, maguk a szavak teljes mértékig hűek maradtak eredetihez. “Logikus lépés. Az a célunk, hogy a szentírás szavait elvigyük az emberek közé, és ez egy igencsak hatékony út lehet erre” – nyilatkozta Rodriguez a francia AFP hírügynökségnek.

A szervezet szóvivője, Michael Chant elmondása szerint mind a 31 173 vers ingyen letölthető honlapjukról mobiltelefonra tovább küldhető formátumban. “Már rég elmúltak azok az idők, amikor a szentírás csak komor, fekete kötésben, kereszttel a borítóján volt elérhető” – vélekedett Chant a Register oldalán. Véleménye szerint az új módszer révén sok lelki vezető munkáját könnyíthetik meg, akik így egyszerűen és gyorsan láthatják el híveiket a Szentírásból vett napi bölcseletekkel.

Fia, Michael hat hetet töltött a Biblia “átírásával”. Már számos próbálkozás volt arra, hogy a Szentírást hétköznapibbá tegyék a hívők számára. Nagy Britanniában a pár hete boltokba került 100 Minute Bible (Szentírás száz percben) című könyvből már az első körben 10 ezer példány talált gazdára, és a legolvasottabb keresztény bestseller lett, miután maga mögé utasította Rick Warren “The Purpose Driven Live” (A Célvezérelt Élet) alkotását az Eden online könyvesbolt toplistáján. Azonban a mostani törekvés célja sokkal inkább az, hogy az eredeti szöveghez 100 százalékig hűnek maradva, a jelentést nem csorbítva adják át az igét új formájában, amely csak a szavak rövidítésében mutat változást. A szervezet reméli, így még több emberhez juttathatja el a Biblia szavait.

Az SMS Biblia ingyenesen letölthető változata mintegy 7,7 Mbyte. Ahogy Köbüki mondaná a Mézga Géza sorozatban, “küld fény post”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik