Élet-Stílus

Orosz weboldalakra menekülnek az internetes csalók

Az amerikai titkosszolgálat megfigyelése szerint a nyugati országokban lefolytatott hadjáratok eredményeként a csalók tevékenysége visszaszorulóban van, ám egyre többen helyezik át tevékenységüket orosz weboldalakra.

A viszonylag nagy méreteket öltő migráció az amerikai titkosszolgálat szerint az eddig lefolytatott és eredményesen lezárult hadjáratok eredménye. A szervezet tanulmánysorozatban hozta nyilvánosságra az internetes biztonsággal, illetve a csalók tevékenységével kapcsolatos eddigi megfigyeléseit és helyzetelemzését. Legfrissebb eredményeik szerint a nyugati országokban visszaszorulóban vannak az internetes csalások, ám a felhasználók bizalmas adataira pályázó támadók egyre inkább keleti, főleg orosz weboldalakra húzódnak vissza.

Operation Firewall

Az egyik legeredményesebb ilyen akció a tavaly októberben lezárult Operation Firewall, vagyis Tűzfal Hadművelet volt, amelynek eredményeként hét országban összesen 28 személyt tartóztattak le. Ezen személyek nagy része hitelkártyaszámokkal, jogosítványokkal és egyéb személyes adatokkal kereskedett, és elsősorban a világhálón végezte tevékenységét. Az akció még 2003 júliusában kezdődött, amikor is a hatóságok a Shadowcrew, Carderplanet és Darkprofits csoportot vették célba – ezek a csoportok hasonló weboldalakat üzemeltettek. A hadműveletben több szervezet vett részt: a brit National Hi-Tech Crimes Unit, a kanadai hatóságok, az Europol, valamint egyes fehérorosz, lengyel, svéd, holland és ukrán egységek.

A nyugati akciók azonban egyáltalán nem jelentik az internetes csalások végét, mindössze némileg csökkentették azok jelentőségét. A csalók nagy része ugyanis mára orosz weboldalakon tanyázik, és vígan folytatja eddigi tevékenységét. “Az orosz nyelvű szektor igencsak megerősödött, és létszámát tekintve is kibővült az utóbbi időben” – jellemezte a jelenlegi helyzetet Brian Nagel, a titkosszolgálat nyomozásait irányító igazgató. Ennek jelentőségét jelzi, hogy 2004-ben – a sikeres akciók ellenére – tízszeresére emelkedett az internetes csalások száma, és az adathalászok egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Itthon még nem ilyen rossz a helyzet

Itthon, szerencsére, közel sem ilyen rossz a helyzet, ám a rendszeres internetezőknek óvatosan kell kezelniük adataikat. A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) már márciusban felhívta a figyelmet arra, hogy a banki szolgáltatások várható gyors terjedésével fel kell készülni az internetes csalások szaporodására. A júniusban nyilvánosságra került amerikai hackertámadás legalább tíz magyarországi kereskedelmi bank által kibocsátott mintegy ezer bankkártyát érintett, ami szintén figyelmeztetett arra, hogy az ilyen akciók nem ismernek határokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik