Élet-Stílus

Kína saját DVD-szabványt fejleszt

Kína a HD-DVD-re épülő, de azzal nem kompatibilis optikai adattárolót akar kifejleszteni és a piacra dobni. Ezzel szemben a redmondi szoftveróriás az egyszer használható DVD mellett tette le a voksát.

“Egy saját DVD utódformátum kifejlesztésével bebizonyíthatjuk, hogy nekünk is szavunk van a DVD-iparban és a piacon. A tervek szerint HD-DVD-inket 2008 előtt dobjuk majd piacra és ezzel egy új fejezet kezdődhet a jövő szabványa címért folyó harcban” – nyilatkozta Lu Da, a kínai National Disc Engineering Center igazgatóhelyettese a Xinhua hírügynökségnek. A fejlesztés fő indoka, hogy Kína így akarja megspórolni a DVD után fizetendő licencdíjak egy jelentős részét.

Kínában készül az asztali és a számítógépes DVD-lejátszók 70-80 százaléka is, mindez pedig azt jelenti, hogy a felhasznált technológiák után a kínai cégeknek jelentős mértékű összegeket kell kifizetniük licencdíj gyanánt. “A licencdíjak egy DVD-lejátszó gyártási költségeinek átlagosan a 40 százalékát teszik ki. Ezzel a megoldással viszont a következő tíz esztendőben egymilliárd dollárt tudna megtakarítani az ország ipara” – mondta Lu Da. A szakember szerint az új optikai adattároló legfontosabb jellemzője, hogy ugyan a HD-DVD-n alapul, de azzal mégsem lesz kompatibilis.

Az új kínai DVD-n – hasonlóan a HD-DVD-hez – legfeljebb 30 GB-nyi adatot lehet majd tárolni és támogatni fogja az MPEG2, az MPEG4, a Windows Media Video 9 és a saját fejlesztésű Audio Video Coding Standard (AVS) szabványt.

Néhány napig úgy tűnt, hogy a Microsoft is saját DVD-t akar elkészíteni és piacra dobni. A szabványos adattárolónak az lett volna a különlegessége, hogy csupán egyszer lehetett volna lejátszani – így akarták megkadályozni a kalózmásolatok gyors elterjedését. A konszern azonban a PC-Welt nevű német online hírportálnak cáfolta, hogy ilyen termék kifejlesztésére vagy piacra dobására készülne és nemes egyszerűséggel hírlapi kacsának minősítette az információt.

A korábban felröppent hír valószínűleg abból az információból indult, hogy a Windows Media-formátum digitális másolásvédelme az adott tartalomnak csupán az egyszeri lejátszását teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik