Élet-Stílus

Pótolhatók a baby-boomerek

Az IBM új szolgáltatást nyújt azoknak a szervezeteknek, amelyek szembesülhetnek a szakképzettséggel és tudással rendelkező munkaerő lehetséges elvesztésére, mivel a baby boomos generáció elérkezett a hagyományos nyugdíjkorhatárhoz.

A tanácsadás során a cégeket fejlett analitikára, stratégiákra és módszerekre épülő diagnosztikai eszközökkel látják el, hogy könnyebben megérthessék a pillanatnyi munkavállalói bázist, megtarthassák munkaerőiket, a szaktudást továbbadhassák és átalakíthassák az üzlet menetének folyamatát, így megküzdhetnek a bekövetkezett demográfiai változással és a jelentős szakképzettségbeli eltolódásokkal.

Ezek a szolgáltatások egy olyan időszakban indulnak be, amikor a munkaerői bázis elöregedése tapasztalható világszerte – áll a cég átlal kiadott közleményben. Vegyük például az Európai Unió országait, ahol az idősebb munkaerő létszáma (50-64 évesig) 25 %-kal nő, míg a fiatalabb munkaerőé (20-29 évesig) az elkövetkezendő két évtizedben 20 százalékkal csökken majd. Amerikában pedig 2010-re a 45-54 éves munkaerő-létszám 21 százalékkal nő, az 55-64 éveseknél ez a szám 52 százalékkal emelkedik, miközben a 35-44 éves korosztály esetében 10 százalékos csökkenés tapasztalható. Amikor ezek a munkavállalók elérik a nyugdíjkorhatárt, a cégeknél fennáll annak a kockázata, hogy fontos szaktudással rendelkező munkaerőt veszítenek el és ugyanakkor a versenyképességük által szerzett előnyük sem marad a régi. Tovább súlyosbítja a problémát az, hogy sok cégnél nem látják világosan mely területeken lévő szaktudást veszíthetik el a nyugdíjazáskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik