Élet-Stílus

Újabb űrturista érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

A Szojuz TMA-7 leszállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a harmadik űrturistát, Gregory Olsen amerikai tudóst, aki 20 millió dollárt fizetet azért, hogy kijusson a világűrbe.

Az űrrepülést irányító moszkvai központ bejelentette, hogy sikeresen összekapcsolódott az amerikai űrturistát szállító Szojuz TMA-7 űrhajó az űrállomással. Az űrturista két útitársa – William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta – azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips, aki idén április óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel együtt. William McArthur és Valerij Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt az állomáson.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik