Élet-Stílus

Részleges napfogyatkozás lesz hétfőn

Október harmadikán délelőtt részleges napfogyatkozás lesz hazánkból megfigyelhető. A fogyatkozás maximális fázisa 11:21 körül lesz, ekkor kísérőnk a napkorongnak 49-57 százalékát takarja majd el.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor Holdunk a Föld, és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva, csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.

Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg. Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja. Ez a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, csak 100-200 km átmérőjű, ez a totalitás sávja. A teljes fogyatkozás onnan nézve is legfeljebb csak 7,5 percig látható.

A teljes napfogyatkozás az egyik legszebb természeti jelenség: időtartama alatt a táj és az égbolt sötétebb lesz, feltűnnek a bolygók és a legfényesebb csillagok, valamint a Nap külső légköre: a napkorona is. A napfogyatkozásoknak sem a Földre, sem a rajta élő emberekre nincs hatása – eltekintve attól, hogy látványos jelenség megfigyelése mindenkinek örömöt okoz.

A 2005. október 3-i napfogyatkozás menetrendje

A 2005. október 3-i napfogyatkozás úgynevezett gyűrűs fogyatkozás, a jelenség sehonnan sem látható teljes napfogyatkozásként. Ilyen akkor jön létre, amikor a Hold (enyhén elnyúlt pályáján) a Földtől távol jár, ezért látszó mérete valamivel kisebb, mint a Napé. Ekkor az egész napkorongot nem tudja kitakarni, és annak pereme egy keskeny és fényes gyűrű formájában látható marad. Nem sötétedik be annyira, mint a teljes napfogyatkozás idején, de ez is látványos jelenség.

Ez a fogyatkozás hazánkból csak részleges fogyatkozásként figyelhető meg, amikor a Hold a napkorongnak csak kisebb részét takarja el. A Hold hazánk különböző pontjairól nézve a nyári időszámítás szerint 10:02 és 10:09 között lép be a napkorong elé. A fogyatkozás maximális fázisa 11:21 körül lesz, ekkor kísérőnk a napkorongnak 49-57 százalékát takarja majd el. A legnagyobb fázis idején is majdnem olyan világos marad, mint nélküle lenne, és nem is látszanak a teljes napfogyatkozás alkalmával megfigyelhető rendkívüli jelenségek. Ennek ellenére, megfelelő felszereléssel megfigyelve látványos jelenségnek lehetünk tanúi. A Hold fekete sziluettje látszólag 12:40 körül hagyja el a napkorongot, ekkor ér véget a részleges napfogyatkozás.

A napfogyatkozás megfigyelése

A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!

Távcsöves észleléskor csak megfelelően készített és stabilan rögzített gyári napszűrőt használjunk. Házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten távcsövekhez gyártott napszűrőket ne használjunk! A távcsövünkön csak objektívszűrőt használjunk, az okulárnál elhelyezett szűrő a hőtől elpattanhat. Szűrőként csak a fémet tartalmazó felületek alkalmasak, mert a láthatatlan, de káros sugarakat is elnyelik. Nem biztonságos a kormozott üveg, fotografikus neutrál szűrő, a túlexponált színes film vagy a napszemüveg használata sem. Jól használható azonban például a hegesztőüveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik