Élet-Stílus

A Microsoft és az Intel eldöntheti a DVD-csatát

A két meghatározó IT-szereplő bejelentette, hogy a Toshiba által fejlesztett HD DVD formátumot támogatják. A HD DVD-szabvány egyes szakértők szerint a felhasználók számára drágább lenne, mint a konkurens Blu-ray.








A Microsoft és az Intel eldöntheti a DVD-csatát 1



HD DVD


A DVD Forum már 2005 februárjában jóváhagyta a 15 GB tárolókapacitású HD DVD-R-lemezeket, mint az írható HD DVD-lemezek 1.0 verzióját.

A Toshiba azóta is fejleszti a technológi-át, és most bejelentet-te a 30 GB kapacitású kétrétegű HD DVD-R-lemezeket.

A Microsoft és az Intel eldöntheti a DVD-csatát 1
A Microsoft és az Intel eldöntheti a DVD-csatát 3

Hónapok óta folyik az új DVD-szabvánnyal kapcsolatos csata. A Sony és a Toshiba közötti tárgyalások láthatóan nem vezettek eredményre. Azóta mindkét oldal saját szabványának igyekszik támogatókat szerezni.

Mivel nincs egyezség, ezért a japán Toshiba folytatja a saját HD DVD következő generációs DVD-formátumú kifejlesztését. A Sony a saját Blu-ray-technológiája mellett lobbizik a legnagyobbaknál. A tét a következő generációs DVD-szabvány technológiai elsősége. Az ígéretek szerint mindkét szabvány már filmszínházi minőségű moziélményt elérő minőség, teljesen új interaktív szórakoztatási lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt. A lemezek és a berendezések várhatóan már az idei év vége felé az üzletekbe kerülhetnek.


A Sony a nagyobb tárolókapacitás mellett


A Sony által képviselt Blu-ray-lemezek nagyobb tárolási kapacitással rendelkeznek, mint a HD DVD-lemezek, viszont sokkal többe kerül majd az előállításuk – legalábbis rövid távon.


A Sony meggyőződése szerint egyetlen formátum bevezetésére van szükség, és a berendezésgyártók a Blu-ray-technológia alkalmazása mellett teszik majd le a voksot. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát, mint az analógvideokazetta-formátumok összecsapása idején. A lejátszóberendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni.


Gigászok harca


Mégis úgy látszik, hogy a kérdés már a konkurens multik harcává szélesült. A francia Thomson S. A. például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot támogatják majd. A Blu-ray támogatói között van az Apple Computer, a Dell, a Hewlett-Packard, a Panasonic, a Philips és a Samsung Electronics. A hollywoodi stúdiók közül a Walt Disney és a Sony Pictures Entertainment a Blu-ray-technológia, a Paramount Pictures, a Universal Pictures és a Warner Brothers Studios pedig a HD DVD alkalmazását támogatja.


A mostanra kialakult erővonalakat jelentősen átírhatja a Microsoft és az Intel bejelentése, miszerint az erősödő HD DVD-tábor mellett voksolnak. Az NEC, a Sanyo és a Toshiba fejlesztéseire alapuló rendszer ezzel jelentős támogatottságra tett szert.
A Microsoft határozott hovatartozásának bejelentése egy kicsit meglepő azután, hogy korábban a cég képviselői semleges álláspontként azt nyilatkozták, hogy mindkét szabványt támogathatónak látják.


A szabványcsatát ez a bejelentés valószínűleg nem dönti el, de mindenképpen komoly erőviszony-átalakulásokat eredményezhet a jó ideje húzódó vitában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik