Élet-Stílus

Botrány az Esterházy-kastélyban

Miután Schiff András és barátai hétvégi Haydn-koncertjére a közönség fele nem fért be a fertődi Esterházy-kastély dísztermébe, több neves művész és közéleti személyiség nyílt levelet fogalmazott, amelyben súlyos felelőtlenséggel vádolják a szervezőket. Ők azonban úgy vélik, bosszúhadjárat folyik ellenük.

Az aláírók, köztük Kertész Imre és Esterházy Péter író, Vámos Tibor akadémikus, Vitányi Iván országgyűlési képviselő szerint botrányos körülmények között zajlott a fesztivál. Közleményük arról tájékoztat, hogy a kastély kezelői statikai okokra hivatkozva a korábban szokásos 200 szék közül százat kivittek a díszteremből az első koncert napján. Így a közönség fele a szomszédos zeneterembe szorult. Az ötnapos fesztivált a művészek mentették meg: a koncert végén beinvitálták a díszterembe az onnan kiszorult zenekedvelőket, és nekik is játszottak ráadást – mondta Strém Kálmán ügyvezető igazgató.

Dobó Ágota, a kastélyt kezelő Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy időben, ez év tavaszán jelezték a fesztivált szervező kft.-nek, hogy a rekonstrukció alatt álló kastély díszterme nem, csak a közvetlen szomszédságában lévő zeneterem használható. Szerinte a probléma abból adódott, hogy a kft. a tájékoztatás ellenére több jegyet adott el a férőhelyeknél. “A barokk födém ma már éppen azért nem bír el több terhet, mivel éveken keresztül 240-250 ülőhelyet is bezsúfoltak egy-egy programra” – fűzte hozzá.

Dobó Ágota a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy a termet a restauráláshoz felállványozták, és a pár napos kiesés fél év csúszást is okozhat, mert a munkálatokat a különleges festékek miatt 15 fokos hőmérséklet alatt nem folytathatják. A Strém Kft. azonban ragaszkodott a díszteremhez. Közbenjárásukra a kulturális miniszter adott utasítást az állványzat lebontására. Arra azonban a lap nem kapott választ, hogy a központilag elrendelt bontás, takarítás több mint egymillió forintos költségeit ki állja. A szervező a műemlékvédőkkel nem kötött szerződést és bérleti díjat sem fizet, hanem cserében a támogatók közt tünteti fel a házigazdát. A lap értesülései szerint a kulturális minisztérium nyomására kellett ilyen feltételekkel rendelkezésre bocsátaniuk a kastélyt.

Strém Kálmán, a koncertszervező cég vezetője a Népszabadságban úgy nyilatkozott, hogy bosszúhadjárat folyik ellenük. Szerinte ennek oka az, hogy szóvá tette a kulturális minisztériumban, hogy a Műemlékek Állami Gondnoksága egyre kevesebbet juttat a tárcától a koncertekre szánt 50 millió forintból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik