Élet-Stílus

Jön a Rita: ismét kiürítik New Orleanst

Rendkívüli állapotot vezettek be kedden Louisiana szövetségi állam nyugati részén az Egyesült Államok déli partvidéke felé közeledő Rita hurrikán miatt, a mentőalakulatok pedig megkezdték New Orleans város lakosainak kitelepítését.

A rendkívüli állapot bevezetését Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco jelentette be, aki egyúttal az érintett térségből való távozást tanácsolta a polgároknak. Eközben New Orleans városában, amelyben a múlt hónap végén a Katrina hurrikán okozott súlyos pusztítást, az újabb veszedelmes forgószél közeledtével a mentőalakulatok megkezdték egyes lakosok kitelepítését otthonaikból – jelentette be Ray Nagin polgármester.

New Orleans környékén ötszáz gépjárművet helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén gyorsan ki tudják menekíteni a helyi lakosokat. New Orleans lakói előző nap kezdték meg a visszaköltözést a Katrina pusztítása után a város egyik hivatalosan is “megnyitott” negyedébe, ám a polgármester még hétfőn felfüggesztette a műveletet, sőt a már ott tartózkodókat is távozásra kérte.

Előzőleg magas rangú amerikai szövetségi tisztségviselők – köztük maga Bush elnök – sorozatosan óva intették Nagint attól, hogy visszaengedje az embereket a városba. Arra hivatkoztak, hogy a forgószél oly mértékben felkorbácsolhatja a hullámokat, hogy a víz az ideiglenesen megerősített gátakat áttörve esetleg ismét elönti a várost. A hurrikán közeledte miatt az olajtársaságok kedden óvintézkedésként több száz alkalmazottjukat menekítették ki a Mexikói-öbölből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik