Élet-Stílus

Hurrikánná erősödött a Rita

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán mért kettes erősségű hurrikánná fokozódott kedden az Egyesült Államok délnyugati partvidéke felé közeledő Rita trópusi vihar - közölte a miami központú amerikai országos hurrikánközpont.

A forgószél közép-európai idő szerint kedd délután 160 kilométernyire délkeletre volt a Florida állambeli Key Westtől, s óránkénti 24 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányban. A hurrikánközpont kedd délutáni előrejelzése szerint a vihar a Texas állambeli Houstontól 160 kilométernyire délnyugatra éri el a partot.

Viharos, 160 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökések és heves eső jelezte a Florida déli csücskénél fekvő Florida Keys-szigeteken a hurrikán közeledtét. A szigetcsoport mind a 80 ezer lakóját már hétfőn távozásra szólították fel, de sokan körüldeszkázott otthonaikban maradtak.

A félszigeten – Miami-Dade megye tengerparti területein, köztük Miami Beachen – több mint 130 ezer embernek szintén lakhelye elhagyását javasolták. A térségben 13 ezren maradtak áram nélkül, az iskolák és a hivatalok nagy része zárva tartott.

A hurrikánra tekintettel több mint 150 ezer embert, köztük sok turistát evakuáltak Kuba északi partjai mentén – közölték a kubai polgári védelmi hatóságok.

Két légitársaság, a spanyol Iberia és az egyesült államokbeli American Airlines kedden bejelentette, hogy a Rita hurrikán jelentette fenyegetés miatt felfüggesztik Madridból Miamiba tartó járataik indítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik