Élet-Stílus

Egyre drágábban és hosszabb ideig nyaralunk

Az utazásszervező cégek egyhangú véleménye szerint a nyár slágere Horvátország mellett Törökország, Görögország, Tunézia és Egyiptom volt. 2004-ben az ötcsillagos szállodák, a luxus üdülőhelyek növekvő keresletét tapasztalták. Sokan veszik igénybe a repülős utakat és az all inclusive ellátást, ahol természetesen magasabb szállásdíj ellenében, de korlátlan étel- és italfogyasztást biztosítanak.

Bár az idei nyárról még nincsenek pontos adatok, egy tavasszal publikált felmérés szerint a magyar lakosság 53 százaléka készült nyaralni május és szeptember között. Az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Horvátország volt idén nyáron is a magyar turisták többségének úti célja. Közel van, könnyen megközelíthető, az elérhető szolgáltatások színvonala egyre magasabb. Ám az apartmanok elé ásványvízzel, sörrel, üdítővel és konzervekkel érkező, dugig felpakolt autókból egyre kevesebbet látni. Továbbra is autóval járunk az illírek földjére, de már a tavalyi évhez képest is jóval többen választanak egyedi szállásokat, teljes ellátást, színvonalas kiszolgálást – tudtuk meg a TUI utazási iroda munkatársától.

Idén debütált a legkedveltebb utazási célpontok között Törökország: az uniós csatlakozásra váró iszlám államba 2004 nyarához képest kétszer több éjszakát foglaltak le a magyar vendégek. A keleti és nyugati világ találkozásánál fekvő ország tengerpartja mellett a Best Reisen utazási iroda tapasztalatai szerint a kulturális programok is igen népszerűek voltak honfitársaink körében. A cég Törökországba indított charterjáratai egész nyáron teljes kapacitással közlekedtek, és a kereslet miatt egészen novemberig szállítják az utazni vágyókat.

Minőségi váltás

Ez is annak a jele, hogy a turisztikai szektorban az eddig tapasztalt 3S (sun-sand-sea, azaz nap-homok-tenger) iránti igény csökken, helyét a tartalmasabb időtöltést kínáló 3E (exciting-educational-enternaining) veszi át. Izgalmas-tanulságos-szórakoztató program, ez az, amire egyre több magyar vágyik. Népszerűek azok a kombinált utak is, ahol az üdülést 3-4-7 nap kulturális program, mint városnézés, természetjárás tesz színesebbé. Az előző évekhez képest többen választották pihenésként az aktív, tengerhez kötődő sportokat is. Egyre többen kimondottan azért utazunk külföldre, hogy hódolhassunk a búvárkodás, a vitorlázás vagy a horgászat iránti szenvedélyünknek.

Évről-évre észrevehetően többet költünk nyaralásra, de ez nem jelenti azt, hogy életszínvonalunk is ekkorát nőtt volna. A TUI szóvivője lapunknak elmondta: többet járunk külföldre, egyre többen érkeznek haza pozitív tapasztalatokkal, szájról-szájra terjed egy-egy helyszín, szolgáltatás híre. A magyar utazók számára fontossá vált a szolgáltatás minősége, úgy gondolják, érdemes rá áldozni.

Erős nyár

2005 nyarán kimondottan sok magyar utazott külföldre – összegezte a szektor eseményeit lapunk kérdésére Molnár Gabriella, az Utazási Irodák Szövetségének vezetője. A forgalom mellett ráadásul az utazási célpont kiválasztását sem befolyásolták a terrortámadások. A majd száz halálos áldozatot követelő egyiptomi támadás után is töretlen maradt a fáraók földjének népszerűsége. A londoni robbantássorozat ellenére is az angol főváros vezeti a városnéző túrák mezőnyét, és az idei egyik favorit, Törökország sem tartozik a legbiztonságosabb államok közé.

A főszezon változatlanul július-augusztus volt. Ami viszont idén érezhetően más, az a külföldön eltöltött idő. Az utazási irodák adatai szerint továbbra is többségben vannak a 7 éjszakás szállásfoglalások, de egyre többen vannak azok, akik 12-14 napra utaznak el.

Szezonváltás

Az iskolai tanév kezdetétől többnyire visszaesik a külföldi utazások száma, az őszi időszak a városlátogatásoknak kedvez. Molnár Gabriella tapasztalatai szerint leginkább az európai fővárosok lehetnek a magyar turisták fő célpontjai. A kellemes idő mellett az is a városnézésnek kedvez, hogy ebben az évszakban összességében kevesebb a turista, könnyebb bejutni egy-egy múzeumba, csakúgy mint szállást találni a legkedveltebb városokban. Persze vannak olyanok is, akik ősszel sem mondanak le a napsütésről, ők, az utazási irodák várakozásai szerint Tunéziába, Törökországba, Marokkóba és Egyiptomba utaznak, ha hidegebbre fordul az idő a Kárpát-medencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik