Élet-Stílus

ADSL: szünetmentes lesz a szolgáltatóváltás

Az internet-, illetve a nagykereskedelmi szolgáltatók, valamint a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője kedden aláírták azt a megállapodást, ami szünetmentessé teszi a széles sávú (ADSL) előfizetők számára a szolgáltatóváltást.

17 szolgáltató írta ma alá azt a megállapodást, miszerint az ADSL előfizetők szolgáltatóváltása szünetmentessé válik. Az új szolgáltatóval történő szerződés aláírását követő 8 napon belül lezajlik a váltás, s eközben nem szünetel a szolgáltatás. A váltás továbbra is ingyenes az ügyfél számára.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta: eddig rossz esetben akár 60 napot is igénybe vehetett a váltás, s eközben az ügyfél nem tudott internetezni. Hozzátette: a váltás a megállapodás alapján ezután szünetmentes lesz, ami növeli az ügyfelek elégedettségét.

A megállapodásban rögzítettek végrehajtásnak jogi garanciája az lesz, hogy a szolgáltatók október 1-ig ennek megfelelően módosítják az általános szerződési feltételeket, s ezt benyújtják a hivatalnak. Addig a szünetmentes váltást az teszi jogilag lehetővé, hogy szabályok szerint az általános szerződési feltételektől a szolgáltatók eltérhetnek akkor, ha ez a fogyasztók javára történik.

Az NHH adatai szerint július végén Magyarországon mintegy 310 ezer ADSL előfizető volt, ami 74 ezerrel több a 2004. év véginél. A szolgáltatóváltás felgyorsítása hozzájárul a piaci verseny élénküléséhez is.

A hivatal, illetve a fogyasztói jogok képviselője nem kívánta megbecsülni, hogy az ADSL előfizetők hány százaléka vált a következő egy évben, ám azt elmondták, hogy a széles sávú felhasználók két éves hűségnyilatkozat alapján kötnek szerződést, s így évente felüknek lejár a megállapodása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik