Élet-Stílus

Egyelőre titkosak a paksi iratok

Még egy hónapig titokban maradnak a paksi atomerőmű sérült fűtőelemeinek kiemeléséhez készült szakértői anyagok. A bíróság arra kötelezte a Paksi Atomerőmű Rt.-t, hogy 30 napon belül hozza nyilvánosságra ezeket az iratokat.

Folytatódott a Fővárosi Bíróság előtt a per az Energia Klub mint felperes és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (OAH-NBI) mint alperes között. Az előző tárgyaláson történt perbehívás következtében az alpereshez csatlakozott a Paksi Atomerőmű Rt. A részvénytársaság indítványozta a nyilvánosság kizárását a tárgyalásról, amit a bíró elutasított. A Paksi Atomerőmű Rt. jogi képviselője a felperesi kereset elutasítását kérte, hivatkozva arra, hogy kért adatok üzleti titoknak minősülnek, illetve szerzői jogvédelem alá tartoznak, így nem tekinthetőek közérdekű adatnak, valamint, hogy a társaság. nem tartozik az adatvédelmi törvény hatálya alá – áll a TASZ weboldalán.

Az Energia Klub számításokra, mérésekre volt kíváncsi, amire azt a határozatát alapozta az alperes, hogy a novemberre tervezett kármentesítés, a fűtőelemek kiemelése nem jár megengedhetetlen kockázatokkal és a sérült fűtőelemek kiemelését engedélyezte.

Az Energia Klub jogi képviseletét Schiffer András a TASZ jogsegélyszolgálatának ügyvédje látta el, aki hivatkozott a múlt héten a paksi atomerőmű kettes blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagok kiadása iránt indított perben a Fővárosi Ítélőtábla által hozott végzésre, mi szerint a Paksi Atomerőmű Rt. perben állása nélkül nem hozható érdemi döntés, mert a cég kezeli az adatokat. A felperesi képviselő elmondta, hogy az adatvédelmi törvény alapján az adatkezelő kötelessége lett volna különválasztani a valamilyen okból korlátozás alá eső adatokat a közérdekű adatoktól az adat igénylésekor.

Ezek után a bíró együttműködésre kért az alperest, hogy a következő tárgyalásra az Energia Klub által kért adatokról állítson össze egy listát, amelyből kiderül, hogy mely adatok esnek megítélésük szerint üzleti titok körébe, vagy más okból nyilvánosságkorlátozás alá, és pontosan milyen indokok alapján tekintik azokat ebbe a körbe tartozónak. A bíróság döntése szerint, az alperesnek 30 napja lesz a lista benyújtására a bírósághoz és a felperesi képviselthez. A következő tárgyalás november 4-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik