Élet-Stílus

Paks nem foglalkozik az osztrák bírálatokkal

admin
admin

2005. 09. 14. 09:20

A paksi atomerőmű nem kíván konfrontálódni a különböző zöldszervezetekkel, továbbra is tervezi blokkjai élettartamának húszéves meghosszabbítását – közölte az erőmű szóvivője a bécsi atomerőmű-ellenes állásfoglalások kapcsán.

Két hatóság kezében van a döntés, a környezetvédelmi felügyelőség, ahová benyújtottuk az engedélykérelmet, valamint az Országos Atomenergia Hivatal kezében, ahová a környezetvédelmi engedély kiadását követően becsatoljuk a hatástanulmány dokumentációját – közölte Mittler István.

Az osztrák kormány számára is megfogalmazott állásfoglalások között a Global 2000 mozgalom atomellenes kérdésekkel foglalkozó szóvivője bírálta a budapesti kormánynak a paksi atomerőművel kapcsolatos álláspontját. Azt állította, hogy a magyar kormány megkísérel elébevágni az üzemidő meghosszabbításával kapcsolatos környezetvédelmi hatástanulmány eredményeinek, illetőleg, hogy az atomenergia-hivatalra ez politikai nyomásként nehezedhet. Így döntésének elfogulatlansága kétségessé válik.

Grete Krojer, a burgenlandi zöldek vezetője állásfoglalásában arra hivatkozott, hogy a paksi atomerőmű üzemeltetője kérelmezte a létesítmény üzemeltetési idejének 2035-ig történő meghosszabbítását. Ez közel a duplája az eredetileg 30 évre tervezett üzemidőnek, amelynek alapján a magyarországi atomerőmű 2012 és 2015 között fokozatosan állt volna le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.