Élet-Stílus

Kilenc alkotó kapott Magyar Művészetért Díjat

Díjat kap Domonkos István délvidéki költő, Grendel Lajos felvidéki író, Gulyás Dénes operaénekes, Kubinyi Anna gobelin-textilművész, Kurtág György zeneszerző, Lászlóffy Aladár erdélyi költő, Spiró György író, Vígh Tamás szobrász és Zsigmond Dezső filmrendező - olvasható a kuratórium hétfői közleményben.

A díjak mellett a kuratórium és a művészeti kollégium posztumusz elismerések és tiszteletbeli emlékérmek odaítéléséről is döntött. A Magyar Művészetért Posztumusz-díjat Gyarmathy Tihamér festőművésznek és Vujicsics Tihamér zeneszerzőnek ítélték. A Magyar Művészetért Tiszteletbeli Emlékérem kitüntetettje az idén Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, Debrecen városa és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök.

A tavaly novemberben, autóbalesetben elhunyt színművész tiszteletére alapított Magyar Művészetért – Bubik István-díj kitüntetettjéről november 28-án önállóan dönt az elismerés kuratóriuma.

A díjakat a december 15-én Budapesten, a Károlyi Palotában rendezett gálán adják át.

Az 1987 óta odaítélt elismerés célja az alkotóművészek és a hagyományos magyar művészet alkotásainak megbecsülése valamennyi műfajban, határokon innen és túl. A kitüntetettek pénzjutalmat és egy aranyozott ötvösmunkát kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik