Élet-Stílus

Csütörtökön tüntetnek az abortusztabletta ellenzői

Többek között az orvosi kamara elnöke és a Fidesz-kormány volt egészségügyi minisztere is felszólal majd az abortusztabletta bevezetésének megakadályozását követelő tüntetésen – írja a Magyar Hírlap.

Éger István és Mikola István az Egészségügyi Minisztérium előtt fog beszélni, és ide vár több száz tüntetőt csütörtökön a magát magzat-, csecsemő- és családvédő szervezetnek nevező Alfa Szövetség. Téglásy Imre, a szervezet főtitkára szerint „elszabadíthatná a poklot” a pirula bevezetése. Hiába állítja a szakmai kollégium, hogy csak kórházi körülmények között lehetne alkalmazni a gyógyszert, az Alfa Szövetség attól tart, hogy a feketepiacon elterjed, így ellenőrizhetetlenné válnának a terhesség-megszakítások.

A Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a nyár elején adta ki állásfoglalását arról, hogy a már több európai országban alkalmazott pirulát bizonyos körülmények között nálunk is lehetne használni a műszeres terhesség-megszakítás alternatívájaként. A gyógyszeres megoldás csak a terhesség első nyolc hetében jöhet szóba. Az abortusztabletta kifejezés valójában kétféle készítményt takar: az első pirula következtében elhal a magzat, a másodiknak a bevétele után néhány órával görcsök közepette „kiürül” a méh tartalma.

Egyébként hiába adta áldását a készítményre a szakmai kollégium, a gyártó cég egyelőre még nem nyújtotta be kérelmét a hazai törvénykönyvezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik