Élet-Stílus

Blokkolja a Skype használatát a China Telecom

Óriási felháborodást okozott a kínai telekommunikációs konszern intézkedése, amellyel lehetetlenné teszi a népszerű internetes telefonprogram működését. Az önkényes blokád egyelőre csak a dél-kínai Sencen városára vonatkozik.

A Sanghaj Daily nevű kínai napilap tudósítása szerint azonban a China Telecom korántsem elégszik meg ennyivel, hanem már azt vizsgálja, hogy miként akadályozhatná meg egész Kínában a Skype használatát. Az intézkedés hátterében minden bizonnyal az a félelem húzódik meg, hogy az internetes telefon növekvő népszerűsége és egyre több felhasználó által történő alkalmazása károsan hatna a vállalatnak a vezetékes telefonbeszélgetésekből származó bevételeire.

A China Telecom választása azért esett pont Sencen városra, mert sok kínai telefonál külföldre, akik közül egyre többen választják a VoIP-telefonprogramot miután rájöttek arra, hogy a Skype olcsóbb és a jobb megoldás. A cég legjobban az Egyesült Államokba irányuló távolsági vezetékes telefonhívásokon keres. Egy percnyi beszélgetés egy dollárba kerül, míg a Skype-nál ez a költség csupán percenként 2 cent, vagyis a VoIP használata ötvenszer olcsóbb.

A China Telecomnál fokozatosan csökkennek a vezetékes telefonhívásokból származó bevételek, egyre több előfizető pártolt át ugyanis a mobilszolgáltatókhoz, illetve most a Skype-hoz. A vállalat vezetői pedig úgy döntöttek, bekeményítenek és nem nyelik le tovább a békát. A finoman szólva is megkérdőjelezhető hivatalos indoklás szerint a blokádra azért került sor, mert a Skype nem rendelkezik érvényes engedéllyel arra vonatkozóan, hogy Kínában internetes telefonszolgáltatást nyújtson. Ennek azonban ellentmond, hogy a Skype helyi változata lehetővé teszi a két kínai felhasználó közötti beszélgetéseket, míg a külföldre irányuló hívásokra az eredeti változat használható.

Mint azt Teng Csianping, a Sanghaj Telecom nevű konkurens távközlési cég szóvivője is megerősítette, hogy hivatalosan a kínai hatóságok nem is foglalkoznak a Skype kérdésével, mivel az egész ügyet nem tekintik problémának, így alighanem csak a China Telecom önkényes és kicsinyes lépéséről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik