Élet-Stílus

Környezetszennyezés: mérgezett magzatok?

A köldökzsinóron keresztül akadálytalanul jutnak a magzatba a veszélyes vegyi anyagok - hívja fel a figyelmet egy amerikai kutatás. Az Egyesült Államok szenátusa a felmérés hatására törvénytervezetet készít elő a vegyi anyagok szigorúbb szabályozására, ami túlmutat a hasonló európai tervezeten.

A hazai zöld szervezetek arra kérik a politikusokat, hogy a környezet és egészség érdekeit szem előtt tartó, szigorú uniós szabályozás életbe léptetése mellett foglaljanak állást.

A kutatások alapján már ismertté vált, hogy a vegyipar termékei a felnőttek és a gyermekek vérében is megtalálhatóak. Arról azonban eddig keveset tudtunk, hogy a magzatokba mennyi mesterséges vegyi anyag jut. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) nevű civil szervezet megbízásából 2004-2005-ben 413 féle vegyi anyagot keresve, 10 újszülött köldökzsinórját elemezték. Az eredmények megdöbbentőek. Átlag 200 különféle vegyi anyagot találtak egy-egy baba köldökzsinórvérében.

Káros anyagok a vérben

Mivel ez a vér gyakorlatilag megegyezik a magzatba szállított vérrel, az eredmény egyértelműen mutatja, hogy a várandós nők vérébe kerülő mesterséges vegyi anyagok egyenesen a magzatba jutnak. A vizsgálatok során összesen 287 különböző vegyi anyagot találtak, közülük 209-et még soha nem mutattak ki köldökzsinórvérből. A vizsgált vegyi anyagok közül 180 anyag rákot, 217 idegrendszeri problémákat, 208 pedig születési vagy fejlődési rendellenességeket eredményez. Ráadásul a magzatok jóval érzékenyebbek a vegyi anyagok okozta káros hatásokra, mint a felnőttek.

“A környezetünkben előforduló vegyi anyagoknak csupán egy töredékét tudták vizsgálni. Az amerikai vegyipar évente 75000 féle kemikáliát állít elő vagy importál, és az egészségügyi szakemberek nagy részükről egyáltalán nem tudják, hogy közülük hány károsíthatja a magzatot.” – figyelmeztet Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetője

Itthon is problémát okoznak a vegyianyagok

Bár a vizsgálatok az Egyesült Államokban történtek, Európában sem rózsásabb a kép. Az európai lakosság – beleértve természetesen a magyarokat is – ugyanúgy ki van téve a vegyi anyagok okozta ártalmaknak. Ezt támasztja alá a WWF, nemzetközi természetvédelmi szervezet több, korábbi vérvételének eredménye is, amikor politikusok és önkéntesek vérét vizsgálták. Egy neves magyar kutató, Csaba György professzor már 13 évvel ezelőtt felhívta erre a veszélyre a figyelmet.

A megoldást hasonlóképpen látják az Atlanti-óceán két partján. Az EU már évek óta dolgozik a vegyi anyagokkal kapcsolatos új szabályozáson (REACH), az Egyesült Államokban pedig most van születőben egy hasonló javaslat. “Míg az amerikai javaslat egy szélesebb helyettesítési alapelvet irányoz elő, amely támogatja a biztonságosabb alternatívák kifejlesztését és használatát, addig a REACH ebből a szempontból kifejezetten gyenge.” – emelte ki Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője.

Az EU szabályozás fontossága

A jelenlegi helyzetet tekintve fennáll a veszély, hogy az EU nem csak elsőségét veszti el a szabályozás terén, hanem egy gyengébb szabályozás megalkotása esetén egyrészt piacot veszít, másrészt az amerikai vegyipar Európába telepítheti az otthon “problémássá” váló tevékenységeit – vélik a környezetvédő egyesületek.

A WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és a Fauna arra kéri a magyar kormányt és a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy – egyes ipari körök rövid távú gazdasági érdekei helyett – az egészség és a környezet védelmét, valamint a hosszú távú gazdasági érdekeket szem előtt tartva, a szigorúbb szabályozás mellett foglaljanak állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik