Élet-Stílus

A Fidesz ellenzi a génmanipulált növények termesztését

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné Magyarországon a génmanipulált növények szabadföldi termesztését - mondta Illés Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az őszi parlamenti ülésszak alatt módosítani akarja a géntechnológiai tevékenységgel foglalkozó 1997-es törvényt; ennek eredményeképpen lehetővé válna génmanipulált növények, például kukorica nagyüzemi termesztése.

Illés Zoltán elmondta: a kormány arra hivatkozik, hogy az uniónak van ugyan erre vonatkozó irányelve, ám ez nem kötelező érvényű a tagországokra nézve. Az ellenzék azt szeretné, hogy a kormány jelentse ki: Magyarország mentes marad a genetikailag manipulált növénytermesztéstől, mindaddig, amíg tudományos biztonsággal nem állapítható meg, hogy a génmanipulált növények nem károsak az egészségre.

Illés levélben arra kéri Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, hogy hozzon létre egy olyan testületet, amely állást foglal az ügyben. Mint mondta, egy ad hoc bizottság már foglalkozott a témával, de nem bocsáthat ki akadémiai állásfoglalást.

A képviselő kifejtette, hogy mivel a növényeket ellenállóvá teszik a gyomírtókkal szemben, a kezelt növények nem pusztulnak el, de felhalmozzák magukban a káros anyagot, amely átszivárog az állatokba is. Az eddigi vizsgálatok – melyet egy alkalommal emberen is elvégeztek – azt mutatták, hogy az ilyen növények máj- és vesekárosodást, gyomorpanaszokat és bélelváltozást idéznek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik